Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Паспорт.бг, строежи в парка и ключова дума „корупция“


Борисовата градина и плувен комплекс "Мария Луиза" в София. Общински съветници твърдят, че тази част от парка е изложена на риск от застрояване.
Борисовата градина и плувен комплекс "Мария Луиза" в София. Общински съветници твърдят, че тази част от парка е изложена на риск от застрояване.

Добро утро,

Ето основните теми до този час:

  • Прането на пари и България
  • Паспортният случаят „Улютина“ и сянката на ВТБ
  • Борисовата градина

Ключова дума „корупция“

Заместник-главният прокурор има информация за няколко предстоящи престъпления. Така излиза от думите, които каза вчера той самият: „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти (...)“ Така той прогнозира как ще се развие изборът на нов главен прокурор. Борис Митов пише подробно за това.

България няма адекватни политики срещу прането на пари, няма конкретни резултати в борбата с корупцията и няма добра събираемост на данъците. Това са само три от констатациите в доклад на Европейската комисия за подобряването на икономическото управление сред страните членки.

Холандия е все така против влизането на България в Шенген и външният министър на страната вчера отново повтори какви са причините: лоша охрана на границата, лошо противодействие на корупцията и трафика на хора.

Българско гражданство се предоставя срещу условие, което после не се изпълнява и от това не следват никакви санкции. Така излиза от случаите на шестима пакистанци и двама руснаци, сред които се оказа и Галина Улютина – жена на вицепрезидента на руската ВТБ, също с български паспорт и също с ненаправени инвестиции. Разказва Полина Паунова.

Президентът, Лиляна Павлова, Волен Сидеров, „Фрийдъм Хаус“

АЕЦ „Белене“ е неизбежна, смята президентът. Той добави, че газопровод през Черно море е логичният избор. Всичко това – в интервю за руската агенция ТАСС, дадено преди срещата му с президента на Русия Владимир Путин.

Правителството номинира Лиляна Павлова за заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Новината идва точно в момента, в който Павлова спечели място в Европейския парламент на мястото на оттеглилата се Мария Габриел. Накратко, листата на ГЕРБ още веднъж може да се пренареди.

Продължава разнобоят сред Обединените патриоти. Този път лидерът на „Атака“ Волен Сидеров твърди, че ВМРО е спечелила двама депутати в Брюксел чрез измама. Цялата история е тук.

Нещо важно за свободата на словото: тя се ограничава от все повече законно избрани политически лидери в демократични държави. И второ: зад дезинформацията в интернет стоят правителства. Изводът е на международната неправителствена организация „Фрийдъм Хаус“ и е записан в новия й ежегоден доклад за свободата и медиите.

И няколко препоръки

За какво протестират чехите и защо са толкова много? Вижте предисторията на забележителния протест в Прага, който се оказа най-многолюдният след 1989 г. А видеото е тук.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обещава, че няма да се строи в Борисовата градина. Темата набира скорост, след като общинската съветничка Марта Георгиева съобщи, че проектът за Подробния устройствен план (ПУП) на парка предполага застрояването му. Общинският съветник Войслав Тодоров публикува и карта на онези места в Борисовата градина, които са застрашени от застрояване. Свободна Европа следи темата.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG