Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Те свалиха самолета, казва обвинението. А Пеевски подрежда


Представител на разследващия екип обявява резултатите от разследването на катастрофата на MH17.
Представител на разследващия екип обявява резултатите от разследването на катастрофата на MH17.

Добро утро. Най-важното днес:

- Малайзийският боинг

- Идеите на Пеевски

- Фалшивите картини

17 юли 2014 година. Почти пет години минаха от деня, когато пътуващият от Амстердам за Куала Лумпур боинг бе взривен над източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда. Международният разследващ екип посочи четири лица, които холандската прокуратура ще изправи пред съда - това са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко.

Няколко часа по-рано разследващата журналистическа група Bellingcat обяви, че също е идентифицирала заподозрени за атентата - предимно подкрепяни от Русия сепаратисти, които са „пряко отговорни за погрешното прихващане на MH17 като цел, както и разполагането на ракетната установка „Бук“, с която е свален малайзийският самолет“.

Северна Македония и Албания ще чакат чак до октомври за евентуални покани за преговори за присъединяване към ЕС. Чувстват ли се излъгани? Елица Симеонова обяснява какво постигна Северна Македония в последните две години.

Пеевски и Доган

Делян Пеевски ходи на работа. В негово присъствие ДПС обяви, че ГЕРБ подкрепят тяхното предложение - на фирмите да бъде разрешено да финансират политически партии, а субсидията да отпадне. ГЕРБ държат все пак на символичния 1 лев на глас. Решението се чака утре.

“Покушение срещу опозицията” или просто “един демократичен модел като в САЩ”? Полина Паунова припомня защо такъв модел не може да проработи тук и изрежда примерите.

В парламента питали Пеевски дали би инвестирал в новото пристанище на Доган. “Винаги бих инвестирал в проекти на г-н Доган”, отговорил депутатът. Антикорупционният фонд обаче изпрати писма до ДАНС, Министерството на енергетиката, енергийния регулатор и НАП за състоянието и сделките на ТЕЦ-а на Ахмед Доган. “Техническата изправност на "ТЕЦ Варна" е под въпрос и има евентуална заплаха за енергийната сигурност”, казва фондът.

И като стана дума за енергетика - изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка. Официални мотиви няма. Имаше обаче публично недоволство срещу него от страна на КРИБ и другите работодателски организации.

Смърт и бюрокрация

Шестгодишната Мария загуби битката с левкемията. Това се случва няколко месеца след закриването на Фонда за лечение на деца. Колегите от “Медиапул” са описали бюрократичния хаос, в който попадат семейства като това на Мария.

По този повод блогърът Боян Юруков проверява данните за работата на касата и стига до извода: НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец. Следва бързо оправдание от здравната каса: “Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти”, се казва в позиция на НЗОК.

И две препоръки

“Отидох, първия път не видях кой знае какво, казах му имената, които ме интересуват. Седмица по-късно ми се обади, че вече ги има”. Така започва разказът на Николай Неделчев, собственик на картините от “изложбата с фалшификатите”. Препоръчвам ви интервюто му за “Площад Славейков”.

“Фалшификациите на картини никога няма да изчезнат, но поне има начин да се ограничат”, казва Красимира Кунева, експерт в Chiswick Auctions в Лондон. Теодора Бързакова разговаря с нея, а тук може да видите част от интервюто и на видео. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG