Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов в Брюксел, Радев в Пекин, а преди 1989 бе по-зле


Продължават споровете за това кога е било по-добре - преди или след 1989 г. Икономическият анализ обаче е категоричен.
Продължават споровете за това кога е било по-добре - преди или след 1989 г. Икономическият анализ обаче е категоричен.

Добро утро. Най-важното днес:

- Тайни преговори по Фейсбук

- Преди или след - кога сме по-богати?

- “Работник и колхозничка”

България е в заглавията на европейските медии. Поводът - среднощната среща на Бойко Борисов с фаворита (засега) за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. “Изкуството на тайните разговори”, пише “Политико”. Това, от което са впечатлени всички, е излъчването на живо във Фейсбук на срещата и неприкритата откровеност, с която Борисов поставя условията си за евентуална подкрепа на Тимерманс. Тук може да видите и кратък запис от срещата.

Във въртележката се споменаха имената на две българки като евентуални наследнички на Федерика Могерини на поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи - Кристалина Георгиева и Мария Габриел. Борисов е отказал такава възможност, “защото така си губя еврокомисар”. Защо Борисов отказа този пост? Веселин Желев предлага своето обяснение в Клуб Z. Днес преговорите в Брюксел продължават.

В това време президентът Румен Радев е в Пекин за среща с колегата си Си Цзинпин. Държавният глава се е застъпил за редовна авиолиния София – Пекин, разкриване на клон на китайска банка в България, както и изграждане на българо-китайски център за научни изследвания и иновации.

Истини и лъжи

Кога бяхме по-богати - преди или след промените? Красен Станчев предлага отговорите на икономическия анализ: “Ако признаете успеха на периода след 1998 г., следва да се признае и неуспеха на годините преди това... Ако имате проблем, той е донякъде за психиатър”.​

Продължава тиражирането на лъжи в социалните мрежи за това как някой искал “да отнема българчета от родителите им”. Проверихме фактите - през 2018 г. от родителите им са отнети 285 деца, които са настанени извън семействата си. Не става дума за един шамар, а за системен тормоз от типа на изнасилване, принуда към проституция, трафик, постоянен побой. Елица Симеонова описва цялата картина.

Цветан Василев, тол такси и независими съдии

Швейцарски съд е отменил на втора инстанция запора върху имущество на Цветан Василев, който бе наложен по искане на КПКОНПИ през 2015 г. Искът бе в размер на 2.2 млрд. лева.

Въвеждането на тол такси по пътищата няма да е на 16 август, както казва сега законът, няма и да е от ноември, както бе обявено след протестите на превозвачите. Сега депутати от ГЕРБ са внесли законопроект, който измества старта на тол системата за 1 март 2020 г.

"Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици", е името на дискусия в София, за която пристигна Първият председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф. Тя поведе съпротивата, когато властта във Варшава опита да отнеме независимостта на съдиите. Тя е Човек на деня на Свобода Европа.

И две препоръки

Не пропускайте историята на една от най-известните скулптури в света - “Работник и колхозничка”, с която започваха съветските филми. Къде е показана първо фигурата и защо мъжът и жената е трябвало да бъдат голи - “Площад Славейков” разказва по повод 130 години от рождението на скулптурката Вера Мухина.

Калин Янакиев описва в “Култура.бг” характеристиките на “съветското” православие: “... раздаващо разнообразни църковни ордени на висши представители на балканската енергийна мафия, на дипломати и политици, наследници на комунистическата номенклатура, чиито връзки с Църквата общо взето се изчерпват с организирането на въпросните „интерпарламентарни асамблеи“, а в тази връзка и с участие в откриващите и закриващите ги синодални банкети”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG