Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Купуване на мачове, миене на улици. И осъдени медии на Пеевски


Лудогорец (Разград) празнува победата си над Локомотив (Пловдив) в борбата за "Суперкупата на България", 3 юли 2019 г.
Лудогорец (Разград) празнува победата си над Локомотив (Пловдив) в борбата за "Суперкупата на България", 3 юли 2019 г.

Добро утро,

Ето най-важните думи от изтеклото денонощие:

  • Медии на Пеевски
  • Миене на улици
  • Донорство на органи

Но в началото нещо, което още не проумяваме. Става дума за футбол и за една реплика на Гриша Ганчев: „Разбрахме се да не се купуват мачове“. Освен съдържанието, интересни са и действащите лица. Репликата е изречена след среща с премиера Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. Кой с кого се е разбирал? Как изглежда такова разбиране?

Съдът с две важни решения

Елисавета Панова, жена на председателя на ВКС Лозан Панов, осъди медии на Делян Пеевски за клевета. Решението подлежи на обжалване.

Наложи се взимането на съдебно решение, за да може столичната община да бъде принудена да мие улиците. Има и други принуди: до две седмици общината трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града. Ще трябва и да обявява среднонощните нива на фини прахови частици. Решение на съдия Албена Ботева по жалба на „Група за чист въздух“.

Белград, Тбилиси, София

Напрежението между София и Белград около различни твърдения за Косово стигнаха до привикване в МВнР на сръбския посланик в България. Българската позиция е следната: Изказванията на външния министър на Сърбия Ивица Дачич по адрес на премиера на България Бойко Борисов са неприемливи и София очаква те да не се повтарят в бъдеще.

В Грузия протестираха срещу вулгарна реч от екрана. За няколко часа беше спряно и излъчването на телевизията, по която тази реч беше пусната.

Петима тийнейджъри от България са заподозрени в групово изнасилване в Германия, пише „Клуб Z“. Трима от тях са на 14 години, а оостаналите двама са на 12.

Едно предложение на Министерството на здравеопазването, за което пише „Медиапул“: да се разреши донорството на органи без роднинска връзка. В момента това е възможно само ако донорът е съпруг или роднина.

И няколко препоръки

Идеологията на Кремъл е оставането на власт. Ако се окаже, че либерализмът може да осигури тази власт, над Кремъл още утре ще се развее знаме с цветовете на дъгата. Това казва Димитър Бечев в анализ за Свободна Европа.

Противоречива фигура от Софийския градски съд настоява за висока атестация, пише Борис Митов и обяснява защо тази история е важна.

Докато София се чуди как да разкаже историята на комунизма на учениците, в Сибир въпросът изглежда решен: диктаторът Сталин е обявен за герой. Така поне го виждат организаторите и участниците в един странен фестивал, показан във видеото.

Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени, пише „Площад Славейков“. Министерството на културата събира експерти, които да разработят механизъм за превенция и контрол в предлагането на фалшификати.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG