Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверка на фактите: Лаура Кьовеши не е единствен кандидат за европейски главен прокурор


Иван Гешев (ляво) и Лаура Кьовеши (дясно)
Иван Гешев (ляво) и Лаура Кьовеши (дясно)

„Това че има един кандидат за поста (главен прокурор – б.р.) не означава, че няма да има състезание. И Лаура Кьовеши е единствен кандидат, но никой не казва, че няма състезание.” Това каза в интервю за БНТ единственият засега номиниран за главен прокурор на България Иван Гешев.

Думите му бяха повторени от депутата от ДПС Йордан Цонев. „Един пример ще ви дам – бил единствен кандидат, как щяло да има надбягване с един кон. Ами Кьовеши да не би да е тройна? Там защо одобряват? Т.е. двойни стандарти и присвоена роля.“

Бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния обаче не е и никога не е била единствен кандидат за поста европейски главен прокурор.

Румънската прокурорка беше един от 30-те кандидати за европейски главен прокурор. От тях трима бяха подбрани от комитет от 12 представители на европейските институции - Кьовеши, френският прокурор Жан-Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер. Румънската юристка получи най-висока оценка от компетентното жури.

След това кандидатите бяха изслушани от членовете на две комисии в Европейския парламент - по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по бюджетен контрол (CONT).

Представителите на страните членки на ЕС избраха за свой фаворит френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Европейският парламент подкрепи Лаура Кьовеши. Очертаха се трудни преговори между двете институции.

Някои медии съобщиха, че Бонер се е оттеглил сам от състезанието, защото му е бил предложен друг пост във Франция. Самият той отрече пред „Политико“ да се оттегля от надпреварата за европейски главен прокурор.

В крайна сметка везните се накланят в полза на Лаура Кьовеши след като стана ясно, че Франция ще подкрепи нея, а не френския кандидат за поста. Подобна промяна в позицията си обяви и българското правителство. Кьовеши изглежда ще бъде избрана за европейски главен прокурор, но това става след оспорвано състезание, започнало с 30 кандидати.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG