Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цветан Василев и апартаментът на “Кристал”. Партията на Слави тръгва на 5 октомври


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро,

Най-важното до този час е тук:

- Пламен Георгиев напусна КПКОНПИ и се върна на прокурорското си място

- Иван Гешев заговори като избран главен прокурор

Да уволниш лидер на протеста на цяла гилдия. Не се случва много често в цивилизования свят, но ето че в България се случи. Защо беше уволнена жената, оглавила протеста на медицинските сестри? Вижте какво мисли самата Мая Илиева за това.

Слави Трифонов написа учредителна декларация на партията си “Няма такава държава”, обяви, че учредяването ще се състои на 5 октомври и поиска пряко избиране на главния прокурор и омбудсмана, пише “Медиапул”. Датата 5 октомври е объркваща, защото срокът за регистриране на кандидати за местните избори е само 6 дни по-късно и партията на Трифонов няма да има време да получи нужните документи до този ден. Накратко: Слави или няма да участва в тези избори или ще участва по някакъв не особено типичен начин.

Частен съдебен изпълнител продава част от апартамента на Цветан Василев на “Кристал”, пише “Капитал”. Една пета от този имот се продава за 1.2 млн. лева. Целият апартамент е от около 1200 кв. м.

Какво държи Пламен Георгиев?

Човекът, който беше призован от премиера да излезе в отпуск или да подаде оставка, направи едно след друго и двете, но вижте крайния резултат: Пламен Георгиев наистина напусна антикорупционната комисия, но пък се върна обратно в специализираната прокуратура. В понеделник ВСС единодушно го възстанови на работа. Сега излиза, че Георгиев е недостоен да разследва корупцията с инструментите на КПКОНПИ, но е достоен да го прави с инструментите на държавното обвинение. Преди няколко месеца Пламен Георгиев се оказа замесен в история с тераса и апартамент.

Не случайно го “спасиха”. Той държи нещо ценно, пише по този повод Емилия Милчева в “Дойче веле”.

Междувременно институцията, която Георгиев оглавяваше – КПКОНПИ – се озова на страната на президента Радев по спор за конфликт на интереси. Става дума за времето, в което Радев ръководи Военновъздушните сили и назначава бъдещата си жена Десислава за пиар на институцията. Според КПКОНПИ тук няма конфликт на интереси.

Иван Гешев заговори като действащ главен прокурор

Най-вероятният бъдещ главен прокурор Иван Гешев разкритикува хората, които се усъмниха в нещо важно за него: в това, че гилдията на прокурорите го подкрепя автентично. След като Гешев се оказа единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров, той получи твърде много еднотипни приветствия, отправени от групи прокурори в страната – факт, който породи недоверие в това, че решението за такава подкрепа е взето самостоятелно. В поденелник Гешев определи съмнението като опит за политически натиск от страна на хора, мотивирани от “интереси, различни от тези на българските граждани”. Позицията му е публикувана на сайта на институцията.

Спомняте си опасния конфуз от миналата седмица – в опит да докажат, че са намерили верните обвиняеми по случая с НАП, прокурорите публикуваха част от документите по делото. Един от тези документи се оказа файл, позволяващ достъп до личните данни на прокурорите. Сега се оказва, че има и още нещо в тази история: разгласяването на материали по знакови дела е правено и друг път от прокуратурата и резултатът винаги е бил плачевен, пише Борис Митов и дава примери.

И няколко препоръки

Еднополовата двойка, която получи разрешение за пребиваване у нас въз основа на брака си, сключен във Франция, вижда в България едно “прекрасно място” със “страхотно” ново поколение. Още за това – от Теодора Бързакова.

Българите се чувстват най-малко европейци измежду всички страни членки на ЕС – цели 46 % отговарят с “абсолютно не” на въпроса дали се чувстват граждани на ЕС. Това гласи изследване на “Евробарометър”, представено подробно в “Дневник”.

Райна Кабаиванска стана първата не италианка, получила отличието „Мария Калас“. Наградата се връчва на творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Само веднъж си я пуснете на запис и ще забележите, че чашата е наполовина пълна.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG