Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кой има проблем със свободните медии? И една снимка на 50 г.


Джордж Харисън, Пол Макартни, Ринго Стар и Джон Ленън пресичат "Аби роуд" в Лондон на 8 август 1969 г.
Джордж Харисън, Пол Макартни, Ринго Стар и Джон Ленън пресичат "Аби роуд" в Лондон на 8 август 1969 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Цацаров проверява БАБХ

- Прокурори срещу медии

- 50-годишната снимка

Ден след като разследването на Генка Шикерова за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) бе споделено от десетки хиляди българи в социалните мрежи, главният прокурор Сотир Цацаров нареди на специализираната прокуратура да изземе всички документи и да провери договорите за обезвреждане на животински отпадъци. Тези данни бяха публикувани преди две седмици и във в. “Сега”, но тогава прокуратурата не реагира.

В интервю за БНР Генка Шикерова казва, че „Българската агенция по безопасност на храните е пазена и удобна агенция, вероятно защото носи приходи на определени хора“. Шикерова е направила разследването още преди да бъде уволнена от Нова телевизия. "Нямам обяснение защо материал, по който работих 3 месеца и бе готов за излъчване септември миналата година, така и не видя бял свят", казва тя пред Полина Паунова. Генка Шикерова е Човек на деня на Свободна Европа.

Прокуратурата продължава да посочва поименно медиите, които са критични към нейната работа. Борис Митов припомня какви са медийните предпочитания на Цацаров, Гешев и подчинените им, както и заканите им да се защитят “с всички позволени от закона средства”.

“Подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата”, се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България, според която “опитът да се накарат критичните медии да замълчат никак не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната”.

Апелативният специализиран съд върна в ареста Иван Тодоров, собственик на “ТАД груп”, по обвинение за хакването на НАП. Съдът прие представените от прокуратурата доказателства, но отказа да разпита служителя на Тодоров Кристиян Бойков, който също бе в залата.

Италия, Русия, Киргизстан

Италия тръгна към поредните парламентарни избори. Снощи лидерът на крайнодясната “Лига” Матео Салвини обяви края на коалицията му с крайнолявото движение “Пет звезди”. Общото им правителство изкара една

На днешния ден, точно преди 20 годин, Борис Елцин обявява за първи път името на Владимир Путин като следващ премиер на Русия. В следващите седмици страната е разтърсена от експлозии, които водят до втората война в Чечня. Как Путин стигна до президентския пост и има ли още въпроси без отговори - Майк Екел от Радио Свободна Европа обяснява.

Поне двама души са загинали, а други шестима са ранени при експлозия в руска военноморска база край град Северодвинск в северната Архангелска област. Жертвите са цивилни, уточни руското военно министерство, а сред ранените има и военни. А в Киргизстан се случи нещо като на кино. Властите изпратиха полиция да арестува бившия президент по обвинения в корупция. Той оказа съпротива и засега победи. (допълнение - вече обаче е арестуван, тук е най-новото развитие)

И две препоръки

Точно преди 50 години четирима мъже пресичат една лондонска улица и това кратко и най-банално действие влиза в историята. Снимката става обложка на албума на „Abbey Road“, последния записан албум на „Бийтълс”. Емил Л. Георгиев разказва в “Площад Славейков” историята на тази снимка.

Христо Римпопов в Клуб Z описва разликата между уличното изкуство и обидните графити, които “красят” стените на сградите. Интересно е, има много примери и снимки от България и света. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG