Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Полъх от мутренските години и стари навици от “Чернобил”


Младо семейство на брега в Северодвинск, Русия, ден след като властите съобщиха за скок в измерената радиация.
Младо семейство на брега в Северодвинск, Русия, ден след като властите съобщиха за скок в измерената радиация.

Добро утро. Най-важното днес:

- Мутри

- Радиация

- Пласидо Доминго

Годината е 2019. Здрави момчета влизат в ресторант и го потрошават посред бял ден, пред погледа на клиенти и персонал. Собственикът на заведението не се обажда на МВР, а изпраща на телевизиите кадри от нападението, заснети с охранителна камера. Мястото е София, България, Европейски съюз. “Недопустимо е 2019 г. да се случват такива неща”, казва главният секретар на МВР. Прав е - недопустимо е.

Четирима са в ареста по случая. В ареста е и собственикът на “ТАД груп” Иван Тодоров, обвинен като поръчител на хакерската атака срещу НАП. Това звучи твърде сериозно, затова и Борис Митов подходи сериозно - не пропускайте важните детайли по това дело, което някои вече нарекоха “откровен сюрреализъм”.

Подобен е жанрът и на следващата история. Помните, че преди месеци правителството отпусна допълнително десетки милиони за увеличение на заплатите на медицинските сестри. Да, но някои от тях не могат да си получат увеличението. Мария Чернева разказва тази история и обяснява защо се получава така.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев коментира, че “ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите". Бившият държавен глава не крие, че има роля в преговорите. Според него България все още има шанс за завод на "Фолксваген", защото “намерихме начини да оптимизираме офертата си".

Словашки вестник твърди, че чешкият милиардер Петр Келнер е останал единствен кандидат за купувач на част от бизнеса на Central European Media Enterprises. В тази част е и българската телевизия бТВ.

Русия, Украйна и Киргизстан

Почти седмица вече властите в Русия съобщават на части информация за ядрения инцидент на военен полигон в далечния север, близо до Архангелск. Последното засега - загинали са петима учени от “Росатом”, които са тествали ядрен двигател на свръхзвуково оръжие. Нивото на радиацията след това е повишено между 4 и 16 пъти, измерено в отдалечения на 40 км град Северодвинск, където живеят почти 200 хиляди души. Забавянето на информацията провокира сравнения с аварията в “Чернобил”, която бе крита от хората.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, който ще улесни получаването на украински паспорти от граждани на Руската федерация, подложени на политически репресии в родината си. Това е отговор на облекченията, които Русия въведе за хора, живеещи в контролираните от проруски сепаратисти райони в източна Украйна.

Ново развитие на кризата в Киргизстан. Бившият президент Алмазбек Атамбаев бе обвинен в корупция, но отказа да се предаде. Оказа съпротива и се стигна до сблъсъци между негови привърженици и полицейските сили. Няколко дни по-късно получи и ново обвинение - че е подготвял държавен преврат.

И две препоръки

И световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго бе обвинен в сексуален тормоз. Няколко певици твърдят, че той се е опитвал да ги притисне към сексуални отношения и в някои случаи ги е „наказвал“, когато му отказвали. “Пласидо винаги се е държал като джентълмен”, коментира в негова защита българската оперна прима Райна Кабаиванска.

"Доволен съм, че надминах себе си". Това казва 44-годишният Тодор Димитров, който пробяга най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“. Той е едва 44-ят човек в света, успял да завърши този маратон. Той е и Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG