Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Децата ще учат, че комунизмът е престъпен. И кандидати за кметове 


Тодор Живков и Александър Дубчек на летището в Прага на 12 април 1968. Няколко месеца войските на Варшавския договор ще нахлуят в Чехословакия
Тодор Живков и Александър Дубчек на летището в Прага на 12 април 1968. Няколко месеца войските на Варшавския договор ще нахлуят в Чехословакия

Добро утро. Най-важното днес:

- Комунизмът е престъпен и в учебниците

- Нови кандидат-кметове

- Изолираното кралство

От новата учебна година в учебниците по най-нова история ще бъде включен цитат от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Всички пет учебника по история за 10-и клас са преработени, за да се включи оценка на режима, каквато досега липсваше.

Помните, че в някои от проектите имаше твърдения как “Тодор Живков се отличава с умерен стил на управление, без тежки репресии“ и как “повишаването на жизненото равнище потиска недоволството от липсата на граждански права“.

Учениците вече ще учат и за броя на жертвите след 9 септември 1944 г., и за дълговата криза, и за репресиите срещу мюсюлманите. Колегите от “Дневник” изреждат подробно допълненията в учебниците по история.

Кандидати за София, Пловдив, Русе и Хасково

Бойко Борисов продължава разчистването на наследството на Цветан Цветанов в ГЕРБ. Партията няма да подкрепи за следващ мандат тримата настоящи кметове на Пловдив, Русе и Хасково, приемани за близки до Цветанов. На тяхно място ГЕРБ издига съответно Здравко Димитров, Диана Иванова и Станислав Дечев.

“Демократична България” обяви кандидатурата си за кмет на София - това е арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България. Наскоро той предложи няколко идеи за трансформиране на Паметника на Съветската армия в София - една от тях е около паметника да бъде изградена зелена могила, за да не се вижда отвън. Водач на листата за общински съветници на “Демократична България” ще бъде подалият оставка съдия Методи Лалов. Листите се регистрират до 24 септември и дотогава ВСС трябва да освободи Лалов. Но засега не го прави - вчера съдийската колегия не събрала кворум.

“Струма”, Караянчева и Нова телевизия

Магистрала “Струма” ще остане затворена край Дупница поне до началото на септември. Първоначалните уверения, че нищо не е повредено, се оказаха прибързани. Пожарът е засегнал сериозно колони, ригели, греди и отводнители по виадукта.

Народното събрание имаше Съвет по законодателството. Имаше, защото преди осем месеца неговият председател, проф. Огнян Герджиков, обяви, че той и останалите юристи напускат, защото никой не търси помощ от тях. Според Цвета Караянчева обаче няма такова нещо… Полина Паунова разказва тази абсурдна история.

Не пропускайте това видео, в което журналистката Генка Шикерова разказва как Нова телевизия на практика е отказала да излъчи нейното разследване за Българската агенция по безопасност на храните. Разследването бе довършено и публикувано с помощта на Антикорупционен фонд, а прокуратурата започна проверка.

И две препоръки

За Джесика Аро добър работен ден е този, в който не получава смъртни заплахи от интернет тролове. Тя е финландският разследващ журналист, който през 2014 г. разкри "руска фабрика за тролове в Санкт Петербург". Тя завежда дело срещу троловете и осъжда трима от тях. Джесика Аро е Човек на деня на Свободна Европа.

Отделете още минута, за да разгледате впечатляващите кадри на фотографа на Радио Свободна Европа Еймъс Чапъл от Туркменистан. Страната, която е на последно място по свобода на словото. И където ликът на президента ви преследва дори на кръстовищата. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG