Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Манолова изпревари Слави и първа се обяви за спасител


Мая Манолова
Мая Манолова

Добро утро. Най-важното днес:

- Мая Манолова тръгна

- Фандъкова ще се кандидатира

- Решаващи дни в Лондон

"Всички те изразиха категорично очакване Мая Манолова да оглави и поведе промяната не само в София, но и в цялата страна". Това се казва в съобщение на инициативен комитет за издигане на кмет на столицата. От него разбираме още, че от Манолова се очаква да подкрепя “независими кандидат-кметове и граждански листи в цялата страна и да поведе ново национално гражданско обединение”. Звучи като Слави Трифонов...

Йорданка Фандъкова също обяви това, което всички знаеха - че ще се кандидатира отново за кмет на София, но “с нови хора, по нови проекти”. Тя направи това по време на обявена от Столичната община “проверка на участък от третата линия на метрото”. Фандъкова обясни, че “ще бъде предателство спрямо софиянци” да не се кандидатира.

Жените трябва да се изправят в присъствието на мъж, показвайки уважението си към тях, без значение на каква възраст са” - това гласи инструкция, издадена от властите в Ингушетия, част от Руската федерация.

В АЕЦ “Козлодуй” не са взели точно този пример от Русия, защото има много жени на отговорни позиции. Полина Паунова разкрива обаче, че са се запалили по опита на “Росатом” и “Газпром” да произвеждат “заводска естрада”. "Може малко набързо да спим, защото тук невидимо бдим, преминават нощи и дни, но ела, разбери," пеят директорите на централата в музикален клип. Защо?

Демонтаж на микрофони и журналисти

“Говорили сме да му предложим граждански договор, защото той е безспорен капацитет. Но заплащането ще бъде по-ниско и той отново трябва да си реши”, каза директорът на “Спорт” в БНТ Сашо Йовков по повод Камен Алипиев. Така БНТ ще се освободи от журналиста, който е изказвал критика към Емил Кошлуков, който обаче вече е генерален директор.

“Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на микрофони, журналисти и медии”, коментира пред БНР проф. Нели Огнянова. “Сега преминаваме към новата практика - пресконференция без медии?! Какво е това изобщо?! Какво е това едностранно облъчване на аудиторията?! Това се доближава до пропагандата”.

Какво е поискал Бойко Борисов от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен? Димитър Бечев дава своя отговор специално за Свободна Европа: Първо, еврофондовете; второ, свободата на движение да остане; трето, никой да не се меси за състоянието на съдебната система или корупцията по високите етажи.

Брекзит, Германия и Гърция

Парламентът в Лондон спира работа. Остана ли някой, който може да попречи на Борис Джонсън да наложи Брекзит без сделка? Елица Симеонова обяснява какви са възможностите в следващите дни.

Въпреки прогнозите, че националистическата “Алтернатива за Германия” ще спечели изборите в източните провинции Саксония и Бранденбург, това не се случи. Първите места са съответно за Християндемократическия съюз и Социалдемократическата партия. Националистите обаче са втора политическа сила с много по-висок резултат от преди.

Новото правителство в Гърция обяви извънредни мерки за борба срещу „големи вълни“ от търсещи убежище хора, идващи от Турция. Страховете за повторение на мигрантската криза от 2015 г. нарастнаха, след като в последните седмици лодки с мъже, жени и деца започнаха отново да пристигат на островите в Егейско море.

И две препоръки

Той е на 25 години, работил е в международна софтуерна компания. Прекратява кариерата си, защото работата му пречи да рисува. И създава единственото безплатно училище за графитъри в България. Дамян Николов е Човек на деня на Свободна Европа.

“Площад Славейков” представя вече издадения наръчник “Исторически маршрути: София”. Пътеводителят проследява историята на столицата, разказва за известните и непознати сгради, за знаменити личности. Звучи интересно. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG