Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Възможен импийчмънт за Тръмп. Шефът на БНР в ролята на жертва


Нанси Пелоси
Нанси Пелоси

Добро утро,

Ето най-важното:

  • Възможно разследване за импийчмънт на Тръмп
  • Необяснена смяна на шефа на БАБХ

Разследване за импийчмънт. На това може да бъде подложен президентът Тръмп, заради подозренията, че е оказвал натиск върху Украйна да участва в очернянето на политическия му противник в САЩ и бивш вицепрезидент Джо Байдън. Съобщението направи късно снощи председателката на долната камара в американския Конгрес Нанси Пелоси. В американската история до импийчмънт на президента се е стигало само два пъти, все неуспешно – през 1868 срещу Андрю Джонсън и през 1998 срещу Бил Клинтън.

Фалитът на "Томас Кук", освобождаването на Джок Полфриймън

До снощи близо 6000 туристи оставаха в България, блокирани след фалита на британския туроператор "Томас Кук". Те са от Полша, Белгия, Франция и скандинавските страни. Заради фалита българските хотели очакват да загубят около 100 милиона лева. България представлява само около 2 % от общия пазар на компанията, но последствията за бранша ще бъдат тежки. Хотелиери и специалисти говорят тук за очакванията си.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ревизия на решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфриймън, който беше осъден за убийство, но излезе от затвора и сега е в очакване за получи паспорт, за да замине за родната си Австралия. Цацаров се обърна към ВКС с искане да възобнови производството. Тук сме обяснили що за процедура е тази с предсрочното освобождаване на осъден – въведена е през 2017 г. от ГЕРБ, по препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа, дадена още през 2003 г.

БАБХ и националното радио

Тихомълком и без обяснения беше извършена смяна на върха на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Новият шеф, който заменя на поста досегашния Дамян Илиев, е проф. д-р Паскал Желязков. Досега той е бил директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“. Бил е кандидат за депутат, издигнат от БСП на парламентарните избори през 2017 г.

Генералният директор на БНР Светослав Костов каза, че ще съди всекиго, който "се упражнява" върху името му. В отворено писмо той се представи за пазител на независимостта и свободата в радиото, за човек, който иска да промени статуквото и за журналист с доказани професионални качества. Твърденията идват след като радиото спря да излъчва за 5 часа на територията на страната, водещата журналистка Силвия Великова беше свалена от ефир (след обществен скандал – върната), кризата предизвика изслушвания в СЕМ, намеса на изпълнителната власт, реакция на водещи световни организации, а самият началник на институцията, в която това се случи, не намери адекватни думи в интервю за собствената си медия.

И една препоръка

Теодора Димова пише за всичко, което се случи напоследък в журналистиката. Свобода за развлекателни програми винаги ще има, пише тя. Те не пречат на интересите на никого. Не се занимават нито с Гешев, нито с Решетников, нито с продаването на национални интереси, нито с купуването на политици.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG