Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия е поискала среща със Захариева заради Полфрийман


Външният министър на България Екатерина Захариева
Външният министър на България Екатерина Захариева

Австралия е поискала официална среща с външния министър Екатерина Захариева по повод предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Това се е случило в четвъртък по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Захариева обаче е отказала, заявявайки че графикът ѝ е пълен. Запитването е идвало от екипа на австралийската външна министърка Марис Пейн.

"Поискаха вчера среща, но програмата ми е пълна. Съвсем за кратко, на събитието за мултилатерализъм се засякохме. Тя каза, че имат казус, аз я помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Среща не е имало", заяви Захариева, цитирана от Нова телевизия.

В момента Полфрийман се намира в центъра за задържане на чужденци на МВР в Бусманци, където бе преместен с аргумент, че няма валидни документи за самоличност. Във вторник пък главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за освобождаване от страна на ВКС, откъдето обявиха, че ще разгледат искането му след месец.

В началото на седмицата правосъдният министър Даналил Кирилов заяви, че му предстои среща по случая с австралийски пълномощен консул.

Решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика реакции на възмущение от страна на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и самия Цацаров.

В същото време няколко институции, сред които Съюза на съдиите в България, съдийската колегия към ВСС и близо 300 съдии от цялата страна, изказаха своите притеснения спрямо реакциите срещу съставът, взел решението за предсрочното освобождаване. Според тях ескалирането на напрежението и липсата на реакция от страна на държавата, застрашават основни демократични ценности и обществения мир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG