Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полфрийман има пасаван и самолетен билет, но му е забранено да напуска България


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Предсрочно освободеният Джок Полфрийман има самолетен билет за Австралия, както и пасаван, готов от понеделник насам. Това заяви самият австралиец в интервю за „Нова телевизия“.

По време на интервюто Полфрийман каза, че няма никакво обяснение защо е бил отведен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, след като е бил пуснат предсрочно от затвора.

"Някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия", казва Полфрийман.

През седмицата стана ясно, че на австралиеца е била наложена забрана за напускане на страната още при задържането за убийството на Андрей Монов, която не е била отменяна.

Според доскорошния затворник обаче той е длъжен да напусне страната, като дори е получил и забрана 5 години да не влиза на територията на България.

Австралиецът отхвърли и твърденията на зам.-министъра на вътрешните работи Николай Проданов от преди няколко дни, че докато е бил в затвора е правил опити за бягство, добавяйки, че това е повод за завеждане на дело за клевета.

„Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?", каза той.

Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции от страна на политици, роднини на убития Андрей Монов и граждани. Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на делото за освобождаване, а от там обявиха, че ще разгледат искането му след месец.

През изминалата седмица се стигна и до сериозни нападки и призиви срещу съдебния състав взел решението по делото за предсрочно освобождаване, което пък доведе до реакцията на Съюза на съдиите в България, съдийската колегия към ВСС и близо 300 съдии от цялата страна, които изказа притесненията си от ескалирането на напрежението, което според тях, заедно с липсата на адекватна реакция от държавата, застрашава основни демократични ценности и обществения мир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG