Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдиите се страхуват заради неаргументираните приказки на политиците срещу тях


Съдии от цялата страна са силно разтревожени от редица публични изказвания по адрес на съда, които съдържат неистини
Съдии от цялата страна са силно разтревожени от редица публични изказвания по адрес на съда, които съдържат неистини

Съдии от цялата страна са силно разтревожени от редица публични изказвания по адрес на съда, които съдържат неистини и са част от дългогодишна кампания, която сега се използва предизборно. Това казаха в предаването „Неделя 150“ по БНР Владислава Цариградска и Анелия Щерева, които са сред съставителите на безпрецедентното обръщение за защита на демокрацията към обществото, от името на близо 300 български съдии, което бе публикувано през седмицата.

"Бях силно разтревожена от случващото се в четвъртък и петък (26 и 27 септември - бел.ред.). Това е безпрецедентно политическо говорене – главният прокурор започна да се изказва почти заплашително как ще замълчи, защото в противен случай ще каже нещо крещящо неуважително към съда", заяви в ефира на БНР Цариградска. Тя каза още, че е изпитала страх от това, че за пръв път политиците единодушно започват да говорят без аргументи срещу съдиите.

Сходните мнения на много от нейните колеги за случващото се пък е била причината да се стигне до публикуването на отвореното писмо от страна на съдиите, много от които не са членове на Съюза на българските съдии, който по-рано също излезе с позиция в защита на колегията.

"Това е и част от една кампания, която години продължава срещу съда. Някаква непримиримост има към всички наши колеги, които публично говорят в защита на независимостта на съда, която независимост е абсолютният стълб на правовата държава. Хората много пъти си мислят, че да са независими съдиите - означава да са безотговорни. Напротив, това означава, че всяко съдебно решение в общия смисъл ще се взема само като се съобразява законът и доказателствата, но не и да се поддават съдиите на външно влияние“, каза от своя страна Щерева. Тя също така коментира и казуса с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който бе и причината за конфронтациите. Щерева припомни, че предсрочното освобождаване съществува от края на 60-те години на миналия век, а Върховният съд е издал указание за това мярката да се прилага „изключително много“, особено спрямо тези, които за пръв път са извършили престъпление.

"Не може да става и дума, че това произнасяне е някакъв прецедент. Колегите от Софийския апелативен съд, които единодушно са стигнали до това решение, абсолютно точно са приложили закона - в смисъла, в който той е прилаган с години“, каза още Щерева.

В интервюто на двете съдийки бе коментирано също и, че съдиите са поставени в принципна опасност постоянно да бъдат атакувани от силната прокуратура.

Предсрочното освобождаване на Полфрийман предизвика реакцията на много политици, сред които премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, опозиционният лидер Корнелия Нинова. Главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че изразява същото мнение. Той заяви, че „ако каже нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав“.

По-късно главният прокурор поиска от ВКС и възобновяване на делото за освобождаването на австралиеца. Неговото искане ще бъде разгледано след месец от страна на върховната инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG