Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БНТ, БНР и един въпрос - на кого трябва да служат те?


СЕМ още не е разрешил кризата в БНР и ще трябва да се занимава и с БНТ
СЕМ още не е разрешил кризата в БНР и ще трябва да се занимава и с БНТ

Добро утро. Най-важното днес:

- БНР и БНТ

- Валенсия и Скопие

- Носталгията и Бай Тошовото време

БНТ спря излъчване на живо на предаването “Референдум” заради агресивното поведение на Волен Сидеров. Случаят повдига въпроса по какви правила се организират предизборните дискусии, на какво имат и нямат право политиците и кога интересът на зрителите ще бъде водещ.

Когато кажеш на някого “Спри или ще стрелям!”, а той не спре, публиката очаква да стреляш. В това положение е Съветът за електронни медии (СЕМ), който поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов, а той не я подаде. На заседанието днес се очаква да започне процедура по неговото овобождаване, но има и вариант той бъде “циментиран” на поста си. Полина Паунова обяснава какви са вариантите.

“В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение”. Това се казва в първата досега обща позиция на регионалните кореспонденти на БНР. Колегите също искат оставката на Костов.

„Целият подход за насаждане на омраза и ненавист е връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили". Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира атаките срещу съда след предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. ВКС ще гледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на 7 октомври.

Цацаров обаче няма законово основание да иска това, пише в мотивите на законопроект, внесен от трима депутати от ГЕРБ. Сега те искат в НПК да бъде записано, че и такива определения може да бъдат гледани отново по искане на прокуратурата.

Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка като прокурор, за да може да отиде във Валенсия, където правителството го назначи за консул. Кога е станал прокурор ли? Веднага след като подаде оставка от КПКОНПИ.

Мария Габриел също ще има нова работа - две комисии в Европейския парламент одобриха номинацията на българката за еврокомисар по “Иновации и растеж”. Тук може да прочетете какви ангажименти пое тя по време на изслушването.

Скопие влиза, Лондон излиза

България ще подкрепи начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Противниците на това настояваха за вето заради неуредените въпроси от историята. Йовка Димитрова обяснява подробно кои са възможностите на страната ни да влияе на процеса в бъдеще, без да налага вето днес.

“Това е хватката, в която ни е заклещил медийно-партийният комплекс: подмяна на важните теми с емоционално натоварена символика. Наместо жп линия до Скопие - кокалите на Гоце”, коментира по този повод Ивайло Дичев в “Дойче веле”.

Поканата към Северна Македония и Албания все още е в бъдещето, както и Брекзит продължава да е в бъдещето. Министерството на външните работи препоръчва на всички, които ще пътуват до Великобритания от Нова година натам, да си носят международните паспорти с биометрични данни.

Фалити и инвестиции

Фалитът на британският туристически оператор "Томас Кук" доведе до затварянето на 91 туристически агенции в Белгия и на 500 хотела в Испания само за ден. Има прогнози, че този тип туризъм в Европа никога няма да се възстанови.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) влиза в най-голямата мрежа за платена телевизия в страната “Булсатком”. Освен ББР като кредитори влизат още Европейската банка за възстановяване и развитие и фондът Blantyre. ББР влезе в новините и преди дни с факта, че над една трета от отпуснатите от нея кредити са към фирми, свързвани с ДПС.

И две препоръки

Запознайте се с Галина Меламед, която получи "Награда за ярки постижения" от Съюза на преводачите. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

“Този салам, господине, е м-м-много вкусен, в естествено черво е, като по бай Тошово време!” Не пропускайте текста на Теодора Димова в портал “Култура”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG