Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп поиска прекратяване на огъня в Сирия и обеща санкции за Турция


Кадри от бомбардировките на Рас-ал-Айн
Кадри от бомбардировките на Рас-ал-Айн

САЩ поиска от Турция да прекрати незабавно военната си инвазия в Сирия, съобщи "Ройтерс". В същото време американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че ще се опита да убеди съюзниците в НАТО да наложат „дипломатически и икономически санкции“ на страната.

„САЩ просто няма повече да толерира инвазията на Турция в Сирия. Искаме от Турция да прекрати офанзивата, да спре насилието и да седне на масата за преговори“, каза вицепрезидентът Майк Пенс.

Планираните икономически санкции ще включват връщане на двойния данък върху вноса на стомана от Турция, стана ясно от изявление на президента Доналд Тръмп, разпространено в Туитър. Подобни мерки бяха наложени от Вашингтон на Анкара преди година и доведоха до сриването на турската лира до рекордно ниски нива. От изявление на държавния глава става ясно също и това, че ще бъдат замразени търговски преговори на стойност 100 млрд. долара.

Действията на Турция в Сирия станаха възможни, след като преди няколко дни от Белия дом обявиха, че ще изтеглят войниците си от региона. Ден по-късно президентът Тръмп заяви, че ще „унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако властите от Анкара „прекрачат границата“.

Военната офанзива на Турция започна на 9 октомври, което вече накара 100 000 души да напуснат домовете си.

На доскорошните основни партньори на САЩ в региона – кюрдските военни - се наложи да поискат помощ от сирийското правителство, водено от Башар Асад. Те обявиха това като принудителна стъпка в опита да се защитят от турската инвазия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG