Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Скопие пред извънредни избори. Свикнахме ли с футболните агитки или ни е страх?


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Избори в Северна Македония на 12 април

- Примирието в Сирия беше нарушено

В Северна Македония бяха насрочени предсрочни избори за 12 април. Това стана след призива за бърз извънреден вот от страна на премиера Зоран Заев. Апелът му дойде след като Франция блокира преговорите за членство на Скопие в ЕС. „Изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка“, каза Заев и призова хората въпреки обидата да не се отказват от европейската интеграция, тъй като алтернативите на това са национализъм, изолация и бедност.

Вицепремиерът Каракачанов коментира събитията в Сирия и Северна Македония по следния начин: според него военните действия в Сирия няма да увеличат бежанския поток, а оставането на Скопие извън ЕС няма да ориентира страната към Москва, „а точно обратното".

Сирия, Брекзит

Военните действия в Сирия продължават въпреки споразумението за петдневно прекратяване на огъня. Сирийската обсерватория за човешките права съобщи за въздушен удар на турските военни и изстреляни в отговор снаряди от страна на кюрдските сили. Загинали са поне 14 цивилни и 8 бойци от Сирийските демократични сили. В отговор на това съобщение, в неделя Турция също обвини кюрдите в нарушаване на примирието.

Сирия изглежда далече, за нея най-често се говори на едро. Тук нарушаваме този подход с разказ от първо лице. Сирийският журналист Джеуан Абди разказва пред Ивайло Везенков как изглежда неговото ежедневие на място.

Британският парламент принуди премиера Борис Джонсън да иска ново отлагане на Брекзит. Това стана след като Джонсън договори сделка с ЕС за излизането на Великобритания от съюза. Вотът отлага одобрението на тази сделка, докато бъде прието законодателство за нейното прилагане. В отговор Джонсън поиска отлагане на Брекзит в неподписано от него писмо до ЕС.

Расизмът и футболът

Министърът на спорта Красен Кралев няма да се кандидатира за президент на БФС. Въпросите за това кой ще оглави футболния съюз възникнаха след като досегашният президент Борислав Михайлов, а след него и целият изпълнителен комитет подадоха оставки заради мача, на който български фенове отправиха расистки възгласи и нацистки поздрави. Преди да стане министър в правителството на ГЕРБ Кралев беше президент на "Черно море" - Варна, а също така е бил начело на Комисията по футбол към БФС.

Години наред си мълчим пред изстъпленията на футболните агитки и сега се правим на изненадани от това, което видяхме на стадиона с расистките възгласи, пише Зорница Христова в „Тоест“. Всъщност, свикнахме или просто ни е страх, пита тя.

И няколко препоръки

Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов спечели наградата „Ангелус“. Тя се присъжда за най-добра прозаична книга, написана или преведена на полски език на автор от Централна Европа.

Много пъти сте чували, че в България е пълно с ученици, които не знаят добре български. Това е тежка задача за учителя, защото той няма подръка специална методика за такива случаи. Елица Симеонова говори с различни учители, за да разбере как се справят в такива ситуации.

Ако ви липсват планините, вижте това видео на Еймъс Чапъл и Теодора Бързакова. Кадрите са заснети високо в планините на Грузия, където се намира едно от най-опасните шосета. Наоколо е красота, но тя бива и смъртоносна.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG