Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Ти на мене, аз на тебе" в Хасковско. И футболният расисъм, измерен в пари


Фенове на българския национален отбор по футбол по време на мача с Англия на 14 октомври
Фенове на българския национален отбор по футбол по време на мача с Англия на 14 октомври

Добро утро,

Ето най-важното:

  • България е глобена за расизма във футбола
  • Руският дипломат, заподозрян в шпионаж, е още в България

На 17 ноември България ще играе мача с Чехия пред празни трибуни. Това е едно от наказанията, наложени от УЕФА след проявите на расизъм по време на мача с Англия в София на 14 октомври. На БФС е наложена глоба в размер на 85 000 лева.

Шпионаж, глоба за бТВ

Външно министерство се самоопроверга, като посочи, че руският дипломат, заподозрян в шпионаж, все още се намира в България. В първоначалното съобщение по случая пишеше, че дипломатът вече е напуснал страната. Случаят с изгонен руски дипломат е първият от 2001 г. насам.

ЦИК прецени, че показването на лошия ремонт по "Графа" в изборния ден представлява предизборна агитация и наложи глоба на бТВ. ГЕРБ бяха подали жалба срещу телевизията. В нея твърдяха, че не е била дадена думата на кметицата Йорданка Фандъкова.

Местни избори

Нова форма на търговия с влияние засече Полина Паунова в Хасковска област. ГЕРБ и ДПС не са издигнали свои кандидати съответно в Маджарово и в Хасково – и в двата случая от места, където кандидатите биха имали шансове за успех. Резултатът е описан секция по секция – на едното място вкупом се избира кандидатът на ГЕРБ, а в другото вкупом са гласували за ДПС.

Междувременно последните данни на ЦИК сочат, че мнозинството в местният парламент в София се състои от ГЕРБ и ВМРО. Заедно, те ще имат 31 съветника от общо 61.

В неделя ще има балотажи в 18 областни града. На първи тур, по окончателни данни, са избрани кметовете на 9 областни града.

Европейската комисия, Ватикана

Франция и Унгария номинираха двама нови кандидати за еврокомисари. Новината идва след като предишните кандидати на двете страни бяха отхвърлени от Евпопейския парламент. Франция предлага Тиери Бретон, който е шеф на френския технологичен гигант "Атос", а Унгария – Оливер Вархели, който е посланик към ЕС.

Папа Франциск разсекрети предсрочно документите от архива на Ватикана от времето на Втората световна война. Вече са достъпни документите от времето на папа Пий XII (1939-1958), който е обвиняван в това, че не е направил достатъчно, за да предотврати избиването на евреите през войната.

И няколко препоръки

"Концерт на "Дийп Пърпъл" винаги е добра новина", пише "Площад "Славейков". Става дума за 7 декември 2019 г., в "Арена Армеец".

30 минаха от края на комунизма, а приказките за музея на комунизма все стоят на едно място. Фондация "Въпреки" сега е взела нещата в свои ръце, организира дебат по този въпрос. Наистина, кое му е сложното?

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG