Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нинова пак оцеля. А чехите и днес са на улиците, все едно е 1989


Протест срещу премиера Бабиш в Прага, 16.11.2019 г.
Протест срещу премиера Бабиш в Прага, 16.11.2019 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този момент:

- Стотици хиляди чехи излязоха на улиците

- „Подкрепа“ протестира срещу идеята за болничните

- Магистрала „Струма“ отново поскъпна

Близо 300 хиляди чехи се събраха по площадите в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш. Техният протест се състоя 30 години след началото на „нежната революция“ в тази бивша комунистическа страна. Тук можете на видите снимки от Прага преди 30 години.

В България днес се навършват 30 години от първия свободен митинг на опозицията след падането на Тодор Живков. Обръща му се толкова много внимание, защото преди провеждането му страната е преживяла 42 години без опозиция, без право на свободно сдружаване и без право на митинги и събрания. Вижте снимки от онзи исторически момент през 1989 г.

БСП, свободата, правосъдието

Корнелия Нинова пак победи вътрешнопартийната опозиция. В неделя Националният съвет на БСП прие с голямо мнозинство доклада на шефа на предизборния щаб на партията Кирил Добрев, а в този доклад пише, че за първи път от 1995 г. БСП е сложила край на тенденцията да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с предходните. Тази оценка, която е комплимент за работата на Нинова, е била подкрепена с 86 гласа „за“ срещу 20 „против“. По-рано през седмицата група социалисти призова Нинова да подаде оставка, а лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е в опозиция на лидерката, заяви, че БСП „се превръща в авторитарна партия“.

Съдийката Атанаска Дишева, която във ВСС гласува против избора на Иван Гешев за главен прокурор, каза пред bTV, че би искала Конституционният съд да тълкува това повторно избиране. Тя повттори и това, че се чувства зааплашена след думите на Гешев по неин адрес. Новоизбраният шеф на държавното обвинение беше казал, че от Дишева би излязъл „чудесен общински съветник“. Дишева е член на ВСС и един от основните гритици на Гешев.

Журналистка от варненска телевизия задава два въпроса на кмета Иван Портних и... остава без работа. Интервюто й не е излъчено, тя самата е обиждана, а повечето от участниците в тази история просто не си вдигат телефоните, разказва кореспондентът на „Дневник“ във Варна Спас Спасов.

Болничните, къщите за гости, летището

Синдикатът "Подкрепа" подготвя протест срещу намерението да се откаже заплащането на първия ден от болничните. Конфедерацията на труда смята, че това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на гражданите. От „Подкрепа“ посочват, че в 25 от всички 28 страни членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители. В петък ГЕРБ и „Обединени патриоти“ така и не казаха кой е предложил новата идея за болничните. Ивайло Везенков разговаря с двама експерти, за да разбере какво стои зад сегашното решение.

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46.4 млн. лева, съобщиха от Държавния фонд „Земеделие“ в петък вечерта. Сред санкционираните е и къщата, използвана за лични нужди на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Става дума за нарушения, които проверка на фонда е установила сред проектите за къщи за гости, получили европейска субсидия.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбите срещу избора на „Соф кънект“ за концесионер на летище София. Тук сме припомнили накратко плановете за развитие на софийското летище.

Парк „Витоша“, магистрала „Струма“

За първи път от 85 години се намалява площта на природен парк „Витоша“, пише „Медиапул“. Решението е било подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов, а сигналът принадлежи на инициативата „Зелени закони“ на Сдружение за изследователски практики. От сдружението смятат, че министърът облагодетелства собственици на два имота, попадащи в територията на парка.

За ново оскъпяване на магистрала „Струма“ пише вестник „Сега“. Става дума за строителството на един от последните участъци през Кресненското дефиле, където цената ще започне от цена 45.454 млн. лева на километър.

Ако сте проследили тези и други новини, значи сте готови за високи постижения в седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Много хора са недоволни от прехода може би защото истински големите промени са невидими с просто око. Диана Иванова пише за една от тези големи промени – появата на доброволчеството. И за това защо тази поява е важна.

Филмът на Тео Ушев по романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ беше показан в неделя за първи път пред българска публика. Той твърди, че е направил филм за своето поколение – онова, „което търси себе си, своята идентичност, и все не успява да я намери“.

В Софийската опера предстои премиера на мюзикъла „Клетниците“ по романа на Виктор Юго, пише „Сега“. По света този мюзикъл е рекордьор по сценично дълголетие – играе се от 34 години и досега е имал над 60 милиона зрители.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG