Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ултиматуми не приемам". Радев ще реши за указа за Гешев "в обозрим срок"


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще реши за указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор "в обозрим срок". Това заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос по темата, след като участва в честването на празника на Сухопътни войски във Военната академия.

"Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията. Четете внимателно", коментира Радев по повод призивите на правосъдния министър Данаил Кирилов, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и самия Гешев да постъпи "добросъвестно".

Преди ден съсловните организации на прокурорите и следователите също призоваха президента да назначи новия главен прокурор "в разумен срок", противопоставяйки се на острата декларация от над 150 съдии по повод поведението на Кирилов и Гешев миналия четвъртък.

Както е известно, президентът се възползва от конституционното си правомощие да върне първия избор на заместника на Сотир Цацаров, аргументирайки се, че процедурата е била изпълнена формално без да има реално състезание. Мнозинството във ВСС прегласува миналия четвъртък единствената кандидатура за поста, постигайки същия резултат като първия път – 20 гласа "за" срещу едва 4 "против".

"И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин", коментира по този повод във вторник Радев. Попитан дали ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) по въпроса как е трябвало да продължи процедурата след отказа му да подпише първия избор, президентът бе лаконичен: "Четете Конституцията. Там са всички варианти. Там е отговорът на вашия въпрос. Аз ще се произнеса в обозрим срок". Помолен да конкретизира какво означава това, той заяви: "Когато реша".

Преди ден над 1000 протестиращи призоваха държавния глава да сезира КС по казуса. По неофициална информация на Свободна Европа обаче, дори това да се случи, конституционалистите не биха допуснали запитването му за разглеждане заради старо решение отпреди 17 години. Става дума за Решение 2 от 2002 г. на КС, в което се казва, че ситуация ВСС "има на разположение своята оперативна самостоятелност, включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента".

Действащ конституционен съдия коментира пред Свободна Европа, че според него и колегите му "има готовност ако Радев поиска тълкуване на конституцията, КС да излезе с бързо решение".

Според други конституционалисти обаче позоваването на решение 2 от 2002 г. не може да послужи за отказ от тълкуване, защото президентът не оспорва правото на ВСС да гласува за същия кандидат. Държавният глава може да зададе въпрос за това дали процедурата трябва да започне от начало, което не влиза в конфликт с варианта, че при нова процедура съдебният съвет може да предпочете същия кандидат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG