Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Разкрития за руските агенти у нас. Борисов е при Тръмп в Белия дом


Бойко Борисов слиза от правителствения самолет във Вашингтон
Бойко Борисов слиза от правителствения самолет във Вашингтон

Добро утро. Най-важното днес:

- Бойко Борисов и Доналд Тръмп

- ГРУ в България

- Пропаганда с кръстословици?

Премиерът Бойко Борисов днес е при президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Това е първата среща между тях, досега само се бяха ръкували. Обявените теми са военното сътрудничество и енергийната диверсификация. Димитър Бечев обяснява какво се очаква да поиска Тръмп и какво може да отговори Борисов. Срещата в Белия дом идва в момент, когато вниманието на домакина е насочено в съвсем различна посока. Петър Карабоев обяснява в “Дневник” този контекст и как той може да се отрази на разговора във Вашингтон.

В съобщението на Белия дом има и трета обявена тема - “противодействие на зловредното влияние, застрашаващо българския суверенитет”. Точно в този момент дойде разследването на “Белингкат”, което описва как елитен секретен отряд на руското военно разузнаване (ГРУ) може да е организирал отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г.

Реакцията от Москва дойде от депутата Андрей Луговой, когото Великобритания подозира за убийството на Александър Литвиненко през 2006 г., но Русия отказа да го предаде. Той нарече разкритията на “Белингкат” “координирана информационна акция” за дискредитиране на руските служби.

САЩ подкрепят усилията на България да защити националния си суверенитет и тази тема ще бъде обсъждана във Вашингтон, каза в интервю за бТВ американската посланичка Херо Мустафа.

Едва ли двамата ще обсъждат състоянието на медийната свобода в България, прогнозира пък бившият американски посланик Джеймс Пардю, който описва в статия за “The Hill” как бизнесмени (споменава поименно Пеевски) използват медиите за натиск над правителството и съдебната система.

Шпиони в Сърбия, избори в Румъния

Продължават реакциите след разкритата в Сърбия мрежа от руски шпиони. Всичко започна от един видео запис, направен пред бирария със запомнящото се име “Черната овца”. Ако искате да знаете най-важното от тази история, този текст е за вас.

САЩ призоваха Сърбия да разследва аферата, защото "руското правителство се стреми към дестабилизиране на Европа с военен натиск, злонамерени кибератаки и зловредно влияние”.

В Румъния прозападният президент Клаус Йоханис спечели втори мандат с огромна разлика пред кандидатката на социалистите Виорика Дънчила. Той подкрепи протестите на румънците срещу опитите на бившето правителство на Дънчила да подчини съдебната система.

В САЩ милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг официално обяви, че ще се кандидатира за президент от Демократическата партия. "Кандидатирам се за президент, за да победя Доналд Тръмп и да възстановя Америка”, каза той.

Ако сте следили внимателно новините миналата седмица, то няма да имате проблем с нашия Седмичен изпит. Следващата история не е сред важните новини, но непременно намерете днес 2 минути за това видео - как дебелият котарак Виктор все пак се качи на самолет.

И две препоръки

Трима фоторепортери - Цветан Томчев, Виктор Гилтяй и Иван Григоров, разказват как са снимали първите свободни митинги в България в края на 1989 г. "Всичките ми кадри са в кашони, а аз съм сменил 9 квартири. Мъкна ги с мен от място на място”, спомня си единият от тях.

Руски политик и държавник с 6 букви? Правилният отговор в много кръстословици е Сталин. “Човекът, наредил извършването на огромни злодейства, днес се появява в българските кръстословици като „руски политик и държавник“, пише в “Площад Славейков” Димитър Стайков и коментира: “Оказва се, че и с кръстословиците може да се прави пропаганда”.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG