Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Путин с обвинения към България за "Турски поток". И отново сплотено НАТО


Добро утро,

Най-важното дотук:

- Правителството все пак ще търси механизъм за контрол над главния прокурор

- Путин с обвинения към България за "Турски поток"

Правителството се отказва от идеята си да търси механизъм за отстраняване и разследване на т.нар. "трима големи" в съдебната власт и ще предложи такъв само по отношение на главния прокурор. Това стана ясно от интервю на премиера Борисов пред bTV.

Президентът Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск бави изграждането на отсечката от газопровода "Турски поток" от турската до сръбската граница. На пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи Путин заплаши, че ако това не се промени, Русия ще потърси друг маршрут за преминаването на тръбата.

По време на среща между Путин и сръбския му колега Вучич стана ясно, че шпионският скандал от последните седмици не помрачава дружбата между двете страни.

Кризата с водата в Перник доведе до уволнението на областната управителка на Перник Ирена Соколова. На нейно място бе назначен общинският съветник от ГЕРБ Емил Костадинов.

НАТО, Германия, Чехия

Страните от НАТО декларираха, че са лоялни една към друга и единни пред заплахите. На срещата на върха в Лондон те заявиха, че признават "предизвикателствата", поставени от Китай и Русия и обещават да предприемат "по-силни действия" срещу тероризма.

Германия обяви за "персона нон грата" двама руски дипломати във връзка с разкритията, че Москва е поръчала убийството на грузински гражданин в Берлин през август.

Чешката прокуратура възобнови разследването за измама с еврофондове срещу премиера на страната Андрей Бабиш. Става въпрос за т.нар. случай "Щъркелово гнездо", в който Бабиш и членове на семейството му са заподозрени, че са манипулирали собствеността на земеделско стопанство и конгресен център, за да спечелят неправомерно европейско финансиране от 2 млн. евро. Случаят датира отпреди десетиелтие, когато Бабиш още не беше започнал политическата си кариера.

И няколко препоръки

От 11 основни инструмента за борба с домашното насилие България е въвела не повече от два. Очевидно проблемът не е точно в Истанбулската конвенция, след като и “националният й заместител” не успява да си проправи път.

Фирми, регистрирани в ЕС най-редовно заобикалят санкциите и развиват бизнес в Крим. Техни собственици са олигарси и управници от Украйна и Русия.

Жител на руско село има странна страст – той колекционира комбайни от старите кооперативни стопанства. Сега се оказва, че той е собственик на музейни експонати – много от машините могат да бъдат видени само при него.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG