Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Путин с нови идеи за управлението. Безводният Перник вече и с мръсен въздух


Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев закусват по време на отпуск в резиденцията в Сочи. Снимката е от 2015 г.
Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев закусват по време на отпуск в резиденцията в Сочи. Снимката е от 2015 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Руското правителство подаде оставка

- България отказа европейските пари за “Струма”

- БНТ с поредни уволнения

Руският политически живот претърпя голям трус в сряда, след като премиерът Медведев подаде оставка, а Путин поиска промени в конституцията, които да дадат повече власт за парламента – искане, зад което международните агенции видяха опит на президента да се задържи на власт дори и след като изтече последния му възможен мандат през 2024 г.

Човекът, когото Путин посочи като бъдещ премиер е Михаил Мишустин, който в момента е шеф на Федералната данъчна служба. Мишустин е на 53 години, не е известно да има политическа тежест и най-вероятно няма да играе независима роля, отбелязва Асошиейтед прес. Путин го предложи след като досегашният министър-председател Медведев изненадващо подаде оставка. Всичко това се случи само няколко часа след ежегодното обръщение на Путин към Федералното събрание, в което той поиска конституционни промени.

Въздухът в Перник, магистрала “Струма”

Във въздуха в Перник бяха регистрирани нива на серния диоксид, превишаващи нормата. Властите посочиха, че причина за това са неблагоприятните метеорологични условия – безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД. Перник живее във воден режим от ноември 2019 г.

България няма да търси европейско финансиране за магистрала през Кресненското дефиле, но не се отказва от строежа. През октомври от комисията обявиха, че проектът за този строеж през защитените зони нарушава европейските директиви, а сумите в документите, с които се иска финансиране, са необмислени или сгрешени.

Нов министър, застрашена адвокатка, уволнения в БНТ

Новият министър на екологията Емил Димитров е учил на поне пет места поне за четири различни професии – в Института за музикални и хореографски кадри, в Университета по архитектура, в днешния УНСС, в школата на МВР и в Югозападния университет. Повече за него можете да научите тук от Полина Паунова. В сряда Димитров беше избран за министър на околната среда и водите със 111 гласа “за”, 96 “против” и нито един “въздържал се”.

Адвокатката Ирен Савова се оплака от умишлен палеж на родната й къща в Ихтиман. Савова е адвокат на бившата зам.-кметица на “Младост” Биляна Петрова и на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Тя представляваше държавата по делата за т. нар. “царски имоти”. Това не е първият инцидент, свързан със Савова, която обяви, че се притеснява за сигурността си и вече живее в чужбина.

Режисьорката Боряна Пунчева и спортният коментатор Сашо Йовков вече не работят в БНТ. Решението е на генералния директор Емил Кошлуков. В договора му за управление с БНТ има клауза, която му позволява да уволни когото пожелае в рамките на 8 месеца след назначаването си.

Климатът. Демократите в САЩ.

България ще получи 458 млн. Евро от европейските пари за климата. Това ще стане в периода 2021-2027, а целта на финансирането е страната да постигне по-чиста икономика.

Много пъти вече беше повторено, че убитият ирански генерал Солеймани стои зад атентата в Бургас от 2012, когято беше взривен автобус с израелски туристи. Но така ли е в действителност? Борис Митов събра всичко известно по този въпрос до момента.

Шестима се борят за мястото на кандидат на Демократическата партия на САЩ в предстоящите президентски избори. Във вторник отмина седмият им телевизионен дебат, в който една от основните теми беше за равенството между половете.

И няколко препоръки

Отмина Банго Васил, ромската Нова година. Двама души – Вера Траянова и Милен Витанов – разказаха за нея в анимационен филм, който спечели много награди. Тук можете да научите повече за тях и да гледате филма.

Добре или зле е да има повече часове по кормуване, преди човек да си извади книжка? Правителството беше подготвено да ги увеличи, но един протест на инструкторите в София обърна нещата, показва това видео на Ивайло Везенков.

Русия има най-големия флот от кораби ледоразбивачи. През декември започнаха изпитанията на най-големия ледоразбивач, строен досега. Тук са събрани удивителни снимки на тези плавателни съдове, създавани в Русия от 19 век до днес.

Книжното изкуство бележи възход, след като преживя кича и хаоса на 90-те години, пише Зорница Христова в segabg.com Тя напомня една приказка на Андерсен, в което малката Елиза чете книга, купена “за половин царство”, а братята й пишат с елмазени калеми на златни плочи. Колко елмаза бихте дали вие за любимата си книга?

Приятен ден!

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG