Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокурори ровят в хазарта, Божков ще съди държавата, а Борисов се среща с феновете


В сряда вечерта Васил Божков отиде на стадион "Георги Аспарухов" за среща с феновете на "Левски"
В сряда вечерта Васил Божков отиде на стадион "Георги Аспарухов" за среща с феновете на "Левски"

Добро утро. Най-важното днес:

- Васил Божков заплаши държавата

- Прокурори в комисията по хазарта

- Нов директор в БНР

Васил Божков обяви, че ще съди държавата, ако законопроектът на Валери Симеонов за закриване на частните лотарии бъде приет. В интервю пред Полина Паунова от Свободна Европа Божков казва, че целта вероятно e неговият бизнес да бъде даден на друг, но не споменава кой може да е другият. “Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?”, казва бизнесменът. По негов съвет феновете на “Левски” поискаха среща с премиера Бойко Борисов и той прие. Срещата е в петък.

Малко след публикуването на интервюто прокурори претърсиха сградата, в която се помещава Държавната комисия по хазарта, а малко по-късно председателят на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев обяви, че в хазната не са постъпили около 210 млн. лева, защото комисията по хазарта е таксувала по различен начин "Българския спортен тотализатор" и частните оператори.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ проведе първото си заседание със Сотир Цацаров начело и реши да поиска от съда да отнеме от Ветко и Маринела Арабаджиеви имущество за почти 400 млн. лева. Става дума за пет хотела, един “Ролс Ройс” и още движими и недвижими ценности.

Продължават да “изскачат” огромни количества внесени боклуци, а главният прокурор Иван Гешев постави под специален надзор всички такива случаи. Този текст ще ви помогне да се ориентирате - какви са правилата за внос и износ на боклука в ЕС и кога е законно да се гори и кога не.

Гърция, Русия, САЩ и Либия

За първи път в историята си Гърция има жена президент. Парламентът избра Екатерини Сакеларопулу за държавен глава, която досега беше председател на Върховния касационен съд. За нея гласуваха депутатите от "Нова демокрация", СИРИЗА и Движението за промяна.

Новото правителство на Русия е факт. Путин назначи за премиер Михаил Мишустин. Министър на външните работи отново ще е Сергей Лавров, на отбраната - отново Сергей Шойгу, а на енергетиката - отново Александър Новак.

Сенатът на САЩ започна процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, но реши процедурата да е съкратена. Това означава, че демократите няма да имат право да искат допълнителни документи и доказателства в рамките на процеса. Ако се изгубихте в тази тема, тук може винаги да се ориентирате - Елица Симеонова обяснява накратко всичко най-важно дотук по сагата с импийчмънта.

И друг въпрос вероятно сте си задавали - защо точно сега светът започна да гледа към Либия? Световните лидери провеждат срещи по въпроса и обещаха “да не се настъпват” там. Йовка Димитрова обяснява каква е ситуацията в Либия и дали има опасност от “втора Сирия”.

Радио и телевизия

Българското национално радио има нов генерален директор. СЕМ избра Андон Балтаков, който през 1990-те е работил като журналист в радиото, а в последните 20 години има опит на високи позиции в американския медиен бизнес.

Кой ще седне в стола на Слави Трифонов? бТВ даде отговор на този въпрос. Всяка вечер, по същото време, също с диван и оркестър и също водещ… без коса. Тук може да прочетете кой е Николаос Цитиридис.

На 77-годишна възраст почина Тери Джоунс, звезда от комедийната трупа „Монти Пайтън“. Тук може да си спомните за него и кариерата му.

И две препоръки

Това видео е само минута. Ще ви пренесе в свят, за който изобщо не подозирате, че съществува. Тези хора няма къде да живеят и намират подслон в… гробове.

Те не са нито първите хора в открит Космос, нито някоя от тях е първата жена на космическа разходка. Кристина и Джесика обаче са първият изцяло женски екип, който изпълнява мисия в открития Космос. Те са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG