Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новият призрак е еврото. И "ужасяващ" медиен климат в страната


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Има ли война срещу приемането на еврото

- Русия не е лобирала за Божков

Води се абсурдна война срещу приемането на еврото, казва финансистката Илияна Цанова, бивш вицеремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. Тя твърди, че в страната е започнала целенасочена кампания срещу въвеждането на еврото в България. Преди дни проф. Стив Ханке навлезе в тази тема със свое интервю, в което допускаше, че правителството се договаря под масата с някого за въвеждането на еврото. Твърденията му бяха отречени, но темата остана. В понеделник премиерът се отказа от първоначалната идея да форсира влизането на България в еврозоната.

Софтуер на службите. Съдия Миталов

ГДБОП и ДАНС са използвали софтуера „Oxygen Forensic Analyst”, за да блокират авторите на неудобни коментари в социалните мрежи или да изтрият написаното от тях. В конкретния случай, който разказва Борис Митов, става дума за действия, насочени срещу Фейсбук група в подкрепа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Съдия Андон Миталов, който получи забрана за влизане в САЩ заради информация, че е свързан с корупция, все пак ще бъде подложен на дисциплинарно производство. Това реши съдийската колегия във ВСС, която послуша призива на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Кирилов беше поискал уволнението на Миталов.

Русия не е лобирала пред властите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за освобождаването на бизнесмена Васил Божков. Това съобщи ТАСС, като се позова на директора на пресслужбата на външното разузнаване на Русия Сергей Иванов. Божков беше арестуван на 1 февруари в Обединените арабски емирства, частната му лотария беше забранена, а той самият се сдоби с 11 обвинения. Преди дни имаше информация, че Васил Божков се опитва да излезе на свобода, като мобилизира руските си връзки.

Нено Димов. Журналистиката.

Бившият министър на околната среда Нено Димов ще остане в ареста, реши специализираният съд. Той беше арестуван по разследването на водната криза в Перник, а по-късно към него се добави и разследване на ски концесията в Банско.

“Репортери без граници” твърдят, че медийният климат в България е “наистина ужасяващ”. В интервю за бТВ главната редакторка на международната организация Полин Адес-Мевел посочва, че България е единствената страна в Европа с толкова тежка ситуация. В своя позиция в петък организацията поиска намесата на Европейския парламент в защита на журналистите в България от агресивното говорене и натиск от политиците.

Сексуалното образование

В България най-после възникна скандал, който приключи добре, а освен това даде повод за един полезен обществен дебат – трябва ли да има сексуално образование в училище. Това пише Надежда Цекулова и дава примери в полза на това преподаване.

Тя прави сайта Loveguide, където “открито и приятелски си говорим за секс и интимни отношения“. Прави това от години. Николета Попкостадинова е Човек на деня на Свободна Европа.

Коронавирусът. Ходорковски.

Ако сте замислили пътуване извън Азия, можете да пътуване спокойно, казват специалистите по откритата телефонна линия за съвети и информация за новия коронавирус. Как да се предпазваме от епидемията, можете да прочетете тук.

Русия ще трябва да плати 50 милиарда долара обезщетение на акционерите на бившия руски петролен гигант „Юкос“ на Михаил Ходорковски. Във вторник нидерландски апелативен съд потвърди решението на международния Постоянен арбитражен съд. Руското министерство на правосъдието заяви веднага, че ще обжалва решението.

И няколко препоръки

Какво може да види човек, ако кара кола по булевард “Васил Левски” в София? Отговора можете да научите от Теодора Димова в култура.бг.

Две жени едва се запознават, а две седмици по-късно вече са повече от роднини. Причината: всяка от тях е донор на черен дроб за дъщерята на другата. Вижте видеото.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG