Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Ще се разправя с вас", цитат от премиера. Гръцките статуи стават тема на Брекзит


Бойко Борисов. Снимката е архивна.
Бойко Борисов. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Правилата за винетките не може да са само за софиянците

- ЕК изработва стратегия за цифрово бъдеще

“Ще ви оправя”, “Защо ми правите тези номерца”, “Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?” “Отиваш лично днеска, заставаш на площада и [викаш] като едно време тея глашатаите: “винетки няма да има”. Викаш по три пъти обикаляш и се прибираш тогава”. “Свободен си”. Това са откъси от монолог на министър-председател към шеф на държавна агенция по време на правителствено заседание. Бойко Борисов реагира така на протестите в няколко далечни района на София, които не могат стигнат до центъра на града по друг начин, освен по пътища на републиканска пътна мрежа, а това значи да плащат за винетка. Николай Лавчиев припомня тук как се стигна до случая с винетките и какво гласи действащото в момента правило.

Ако само софиянците са освободени от винетни такси, а жителите на всички останали села в други общини продължават да ги плащат, това се нарича дискриминация, коментира юристът Христо Христев. Частноправните субекти са равни пред закона, казва той.

Медиите. Васил Божков

Концентрацията на медии в ръцете на близки до управляващите олигарси, контролираните институции и кампаниите срещу критични медии оказват натиск върху независимите журналисти в България. Това се казва в позиция на международната журналистическа организация International Press Institute (IPI).

От организацията цитират доклад на Съюза на издателите в България от 2018 г., в който се казва, че притежаваната от депутата от ДПС Делян Пеевски „Нова Българска медийна група“ (НБМГ) притежава 80% от разпространението на печата и близо 40% от националните и местните вестници, както и няколко информационни сайта, а преди това и ТВ7.

При претърсване в офиса на "Нове холдинг" на столичната ул. "Московска" разследващите са открили оригинална бланка за криминална регистрация на Васил Божков, в която са отбелязани две негови присъди – за нелегална хазартна дейност от 1979 г. и за нанасяне на средна телесна повреда от 1982 г.

Атаката срещу Васил Божков се дължи на това, че той е финансирал опозиционни сили на последните избори – в лицето на Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София. Така смята бившият министър на отбраната Димитър Луджев, който говори пред “Клуб Z”.

Брюксел, Анкара, Сирия

Европейската комисия (ЕК) разработва стратегия за цифровото бъдеще, която да помогне на Европа да настигне големите технологични гиганти като „Гугъл“, „Амазон“, „Епъл“ и „Фейсбук“, които са най-големите ползватели на данни. Това включва създаване на цифрово копие на Земята, публичен облак за данни, центрове за обработка и използване на данни и производство на квантов компютър.

Турция не е доволна от преговорите с Русия и готви нова офанзива в Сирия. Според президента Ердоган такава офанзива е само “въпрос на време”. От Кремъл на свой ред заявиха, че са против подобно развитие.

Войник, дезертирал от сирийската армия, е задържан в България при опит да премине в Румъния. ДАНС го обявява за заплаха за националната сигурност и му връчва заповед за експулсиране – нещо, което за него може да означава сигурна смърт. Съдът в Страсбург спира връщането му в Сирия с аргумента, че заплахата от изтезания стои над националната сигурност.

Гърция, Беларус

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите между Лондон и ЕС след Брекзит. Брюксел е добавил искане към Лондон да върне всички „откраднати“ артефакти, за които Атина и Лондон спорят от десетилетия. Става дума за скулптури на повече от 2 500 години, които се съхраняват в Британския музей. Произведенията на изкуството са взети от британския дипломат лорд Елджин от Партенона и са изпратени в Лондон в началото на 19 в. По това време територията на днешна Гръция е част от Османската империя, а Елджин твърди, че е получил разрешение от султана да вземе скулптурите.

Самолет на беларуските авиолинии „Белавия“ извършва рутинен полет от Минск до Мюнхен на 24 януари, когато изведнъж получава нареждане да се върне обратно. Машината прави непредвидено кацане, където двама от пасажерите са арестувани от беларуската полиция. Това са директори на две от общо четирите фабрики за производство на захар в Беларус. Това е случаят, който разтърсва страната от няколко седмици насам.

И няколко препоръки

Според публикувания в сряда доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, най-трудно е да бъдеш дете в слаборазвити държави и в такива, където се водят войни. Сред тях са десетки срани от Африка и Азия, където животът на децата е застрашен от глад, болести и повсеместно насилие. В две от тези държави работи Даниел Делибашев, Човек на деня на Свободна Европа.

През 2010 се навършват 95 години от рождението на Маргарет Тачър – най-дълго управлявалият министър-председател на Великобритания. Дали нейното лидерство липсва днес на страната, която навлезе в епохата “Брекзит”?

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG