Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мигрантите изместват коронавируса, а Ердоган не си проверява числата


В ничията земя между Турция и Гърция край Пазаркуле има няколко хиляди души
В ничията земя между Турция и Гърция край Пазаркуле има няколко хиляди души

Добро утро. Най-важното днес:

- По-евтин газ за България

- 700 млн. евро за границата на Гърция

- И принтер за пържоли

Руският природен газ за България поевтинява с над 40%. Новината бе съобщена от премиера Бойко Борисов и министърката на енергетиката Теменужка Петкова на националния празник 3 март. Датата на изпращане на договора е избрана от “Газпром”. Намаляването на цената става възможно благодарение на Европейската комисия и подписаното преди две години антитръстово споразумение с руския газов монополист.

Европейската комисия обеща 700 млн. евро на Гърция за справяне с бежанския натиск от границата с Турция. Урсула фон дер Лайен посети за няколко часа и гръцката, и българската граница.

“Между Кастаниес и Пазаркуле е домът на около 5 000 души. Там е битката за съвестта на Гърция, Турция и Европа”, пише в репортаж от мястото на събитието Йордан Бързаков в Клуб Z.

Ден по-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС, че не спазва своята част от сделката за бежанците. Той каза, че обещаните пари не са отпуснати. Борисов също попита “защо не са дадени”.

Решихме да проверим кой казва истината. Какво точно е споразумението между ЕС и Турция, какви пари предвижда, за какво да се харчат и най-важното - платени ли са? Отговорите на всички въпроси са тук.

Ако се чудите защо отново започнахме да говорим по тази тема, как започна всичко този път и какво се случи в последните няколко дни - тук е обяснено накратко.

Празник, вирус и арест

Националният оперативен щаб за коронавируса препоръча отмяна на публичните прояви за 3 март, а областната управа в Стара Загора отмени церемонията на Шипка. Президентът Румен Радев обаче не се съобрази, нарече това “манипулация”, отиде на върха и заговори за два вида вируси.

Синът на Васил Божков - Антон, посрещна националния празник в ареста. Той бе задържан и обвинен в пране на пари по поръчение на баща му, който пък е в Обединените арабски емирства. Припомням ви кой е Васил Божков и как оцеля толкова дълго.

Дълго оцелява и историята за “къщата в Барселона”, която напоследък едновременно е аргумент и на управляващи, и опозиция. Борис Митов събра на едно място всичко, което се знае за случая - само факти, без оценки.

САЩ, Франция и Израел

Демократите в САЩ проведоха предварителни избори в 14 щата, т.нар. Супер вторник. Бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън спечели в 8 щата. Неговият основен конкурент, Бърни Сандърс, победи в най-големия щат, Калифорния.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се опитва да се превърне във виртуоз на хибридната политика - a la carte сглобка, която събира в себе си наглед несъвместими позиции. Не пропускайте анализа на Владимир Шопов за “новото нормално” в политиката.

В Израел се проведоха третите парламентарни избори в последната една година. Победител отново е премиерът Бенямин Нетаняху със своята партия “Ликуд”. Този път обаче изгледите за съставяне на мнозинство са по-добри.

На 3 март се навършиха 80 години от рождението на Георги Заркин. Той е брутално убит, когато е само на 37 години в Пазарджишкия затвор. Вината му - че е говорил срещу комунистическия режим. Стефан Дечев разказва историята на журналиста и поета.

И две препоръки

Една от знаковите сгради в центъра на София е напът да изчезне. Хотел "Рила" може да бъде съборен и на негово място да бъде построена изцяло нова жилищна сграда, разказва “Дневник”. Собственик на любимия на комунистическата върхушка хотел доскоро беше Васил Божков, а днес са фирми, свързвани с Брендо.

Само за 1 минута може да гледате това видео - как 3D принтер “прави” телешка пържола. Всичко е напълно истинско, но не съвсем. Продължавайте да си миете редовно ръцете и хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG