Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Коронавирусът стигна до София. И правосъдие "с флашки"


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Болните от COVID 19 в България станаха 6

- Прокуратурата разпространи записи с гласа на Васил Божков

Коронавирусът снигна до София. Мъж на 77 години и жена на 66 са настанени в отделна сграда към "Пирогов" и изолирани от останалите пациенти на болницата. Двамата са от Лом, синът им е работил в стоковия базар "Илиянци". С това заболелите от COVID 19 в България станаха 6.

От тази нощ е невъзможно да се стигне до Италия по суша, след като и Словения затвори границата си със страната. Мерките идват, след като цяла Италия беше поставена под карантина.

Загубите за авиокомпаниите ще бъдат огромни, прогнозират експерти, които следят затварянето на летища във връзка с карантините за коронавируса. Wizz Air и Ryanair например вече обявиха, че спират всички свои полети до Италия.

Аудиозаписи. Имунитет на президента.

Прокуратурата разпространи във вторник четири аудиозаписа, свързани с обвиненията срещу хазартния бос Васил Божков. Предполага се, че в записаните разговори участват както самият Божков, така и доскорошните му съдружници и собственици на "Ефбет" братя Найденови. Братята настойчиво напомнят на Божков, че ги е заплашвал с убийство. Аудиофайловете не винаги съвпадат с разговора, свален като текст.

Това е втора група записи, разпространени от главния прокурор, откакто той встъпи в длъжност през декември 2019 г. Предишният път ставаше дума за подслушване на президента Румен Радев.

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество на делото, образувано по въпроси на главния прокурор Иван Гешев. Въпросите са свързани с имунитета на държавния глава. Тълкуването на основния закон беше поискано през януари. В него Иван Гешев твърдеше, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

Путин, Ердоган, малайзийски самолет

Руският президент се "съгласи" да бъде президент пожизнено, стига Конституционният съд да се съгласи с поправка в конституцията. Думата "пожизнено" не е използвана, но Путин е на власт от 2000 г., а сегашният му мандат изтича през 2014 г. След поправките, внесени от космонавтката Валентина Терешкова, която сега е депутат, той би могъл да заема този пост без ограничения.

ЕС настоя Турция да прекрати миграционния натиск по границата с Гърция, но президентът Ердоган отказа. Неговият разговор с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен продължи 40 минути.

В Нидерландия започна делото за свалянето на малайзийския самолет, който се разби над Украйна през 2014 г. и отне живота на 298 души. Обвиняеми са трима руснаци и един украинец, които се съдят задочно. Разследването показа, че самолетът е бил свален от руска ракета "Бук".

Кучета убийци. "Бай Ганьо".

Две кучета от породата Кане корсо са разкъсали за секунди домашно куче, изведено на разходка около къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина. От години има сигнали за други кучета, унищожени там по същия начин, но Столичният инспекторат твърди, че проблеми няма. Проверяващите или твърдят, че в този обект няма никакви кучета, или че има, но те не са опасни.

Гръцкото издание на "Бай Ганьо", което беше илюстрирано на корицата с колаж на премиера Бойко Борисов, вече е изтеглено от книжарниците и се подготвя нова корица. Преводачът каза пред Теодора Бързакова, че е сбъркал премиера с актьора Георги Калоянчев. Впрочем, преводачът д-р Барбутис е превел над 20 български поети и следващата му идея е да преведе пиеса на Яворов.

И няколко препоръки

През 1981 г в Узбекистан, който тогава е част от СССР, е построена гигантска слънчева пещ. Това е съоръжение, способно да превръща слънчевата светлина в чиста топлина без замърсители и да я използва за топене на метали и тестване на материали.

Инвалидна количка, която изкачва стълби. Това е откритие на Теодор Тодоров от Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG