Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът ще гласува по ветото на президента. А едно фалшиво писмо обикаля света


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи временно да се откажем от Европейската конвенция за правата на човека.
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи временно да се откажем от Европейската конвенция за правата на човека.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Парламентът ще гледа ветото на президента върху извънредния закон

- Хърватия пострада от силно земетресение

- Фалшиво писмо на Фицджералд обикаля света

Към 20.30 часа в неделя заразените с COVID-19 в България бяха 187 души. Кметицата на София Йорданка Фандъкова затвори достъпа до планината Витоша. Хроника на броя на пострадалите ден по ден, както и най-важните новини за COVID-19 можете да намерите тук съвсем накратко, без никакви подробности.

От 00 часа в събота в страната действат нови, по-тежки ограничения, наложени от министъра на здравепазването Кирил Ананиев. Сред тях е забраната за посещение на паркове, градинки и детски прощадки. При пътуване до друго населено място трябва да може да се посочи наложителна причина за това.

Правата и правилата

ГЕРБ ще се откаже от някои спорни текстове в закона за извънредното положение, каза премиерът Борисов в неделя. Става дума за наказанията, предвидени за “невярна информация” и за фиксиране на цените. Ще останат обаче разширените правомощия на армията, както и възможността тя да действа по разпореждане на изпълнителната власт.

До тези разяснения се стигна, след като по-рано в неделя президентът Радев обяви, че налага частично вето на закона за извънредното положение. Радев определи като “крайно рестриктивни” мерките срещу разпространението на коронавируса, а в мерките за подпомагане на икономиката видя пропуски. Парламентът ще разгледа ветото на президента на извънредно заседание днес.

Границата между мерките за борба с коронавируса и правата на човека е тема, която се обсъжда в последните дни най-вече покрай две новини. В събота министърът на правосъдието Данаил Кирилов каза, че ще поиска България временно да не прилага Европейската конвенция за правата на човека. Преди това пък няколко български града въведоха КПП около ромските махали и с това приложиха по-строги мерки към един етнос, отколкото към всички останали. А Борис Митов разказва тук за двама лекари, които се оказаха разследвани заради всяване на паника.

Хърватия, САЩ, Русия

Хърватия беше ударена от силно земетресение с магнитуд 5.3 според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. В старите квартали на столицата Загреб има срутени части от сгради.

САЩ вече са на трето място място в света по брой на заразените с COVID-19. Случаите надхвърлят 32000. Само за едно денонощие те нараснаха с 8149 души. Починалите също скочиха почти двойно и вече са 412 дущи.

Русия разпространява неверни факти за пандемията и разгръща “сериозна дезинформационна кампания” срещу Запада, съобщи Европейската дипломатическа служба. Според Брюксел това всяка паника и недоверие.

Германският канцлер Ангела Меркел е под карантина, откакто стана ясно, че е общувалас човек, заразен с COVID-19. Междувременно Германия въведе по-строги мерки, като забрани събирането на едно място на повече от двама души, освен ако те не са от едно и също домакинство.

И няколко препоръки

София е почти опустяла. Снимки от безлюдните улици, които само допреди седмица биха изглеждали като фотомонтаж, са публикувани в “Площад “Славейков”.

Дарин Маджаров е човек с успешен бизнес – разработил е платформата “Уча.се”, която помага на учениците да си научат уроците по всякакви предмети. Сега достъпът до платформата е безплатен, а Дарин Маджаров е Човек на деня на Свободна Европа.

Из социалните мрежи се споделя едно “писмо на Скот Фицджералд”, в което пише за живота под карантина в Южна Франция по време на испанския грип. Само че Фицджералд не е писал изобщо такова писмо, нито пък е бил под карантина в Южна Франция. Описали сме пътя на тази нова мистификация.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG