Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Без Олимпиада, но с обещания за бизнеса. И един каскет от Валдес


Част от членовете на Медицинския съвет към МС. От ляво надясно: проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда", проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология, доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Кабинетът обяви 4.5 милиарда лева “за бизнеса”

- Олимпиадата в Токио беше отложена

- Къде идва Валдес?

Заразените от коронавирус бята 218 души към вторник вечерта. Проф. Мутафчийски отчете тенденция към покачване. Щабът увеличи и лабораториите за изследване на проби за COVID-19. До момента работят две в София и по една в Стара Загора и Варна. Предстои оборудването на лаборатории в Пловдив, Плевен и Бургас. Тестването на пациенти обаче остава ограничено. Поддържаме блог, в който пише само най-важното за коронавируса, без никакви подробности.

Обещание за бизнеса. Олимпиадата.

Кабинетът обяви пакет в размер на 4,5 милиарда лева, който ще бъде предоставен на бизнеса, реализирал загуби заради епидемията от коронавируса. Освен вече обявената схема за покриване на 60 процента от разходите за заплати, ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР), която ще предоставя гаранции пред търговските банки за вземане на заеми от фирмите. Освен това до 30 юни се отлага плащането на корпоративни данъци, което ще освободи средства на работодателите в размер на около 600 млн. лв.

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат през юли и август, ще бъдат отложени с една година заради пандемията от COVID-19. Австралия и Канада вече бяха обявили, че няма да участват на Олимпиадата, а Олимпийският комитет на САЩ беше призовал за отлагане на игрите. Развитието на пандемията можете да наблюдавате на живо в тази карта, която се обновява автоматично.

Медицинският съвет. Дистанционното обучение.

Медицинският експертен съвет към Министерския съвет препоръча масово тестване на гражданите като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България. Председател на съвета е проф. Коста Костов - консултант по белодробни болести в Университетската болница “Света Анна” в София.

Изненадващата новина в кризата идва от сферата на образованието. Има училища, които ефективно са преминали към дистанционно обучение само за един уикенд. Например, едно училище в Радомир, за което пише Елица Симеонова.

Перник. Медицински хеликоптери. Дива природа.

Водата в Перник вече ще се спира само през нощта. Градът е в състояние на режим на водата от 18 ноември насам, а до днес жителите на града имаха вода само по седем часа в денонощие. Сегашната промяна се дължи на пускането в експлоатация на новия водопровод от село Мало Бучино. Вода ще продължава да се черпи допълнително и от язовир “Бели Искър”, и от язовир “Студена”.

България започва процедура за покупка на два медицински хеликоптера с европейски средства. Те ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти. В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер.

Стара Загора трепери над живота на едно бебе брадат лешояд – изчезващ вид, който се нуждае от помощ и при излюпването на малките. Бебето още няма име, защото полът се определя чак след първия месец.

Брюксел

Страните в ЕС ще бъдат освободени от задължението да поддържат дефицит до 3% и публичен дълг под 60% от Брутния национален продукт. Това е съществуваща кризисна мярка за справяне с финансовите последици от епидемията от коронавирус. Задействането й беше одобрено от финансовите министри на страните членки на ЕС.

Европейските институции преминаха към електронно управление. Епидемиологичната криза промени до неузнаваемост процеса на вземане на решение в ЕС и при това със скорост, непозната за европейските институции.

И няколко препоръки

Как са се справяли Балканите с епидемиите от предишните столетия? Ще научите от тази статия на историка Димитър Атанасов.

Ако днес имате нужда от помощ, или пък предлагате помощ на други, можете да ни пишете, за да разкажем за това на повече хора в рубриката “Хроника на доброто”.

Пълни стадиони, шумни празници... Как изглеждаше светът, когато все още се събирахме заедно? Вижте галерията на Еймос Чапъл. Ако тази носталгия ви натъжава, винаги можете да се върнете към днешния ден и да го погледнете от смешната му страна. Например, като погледнете новата кибер карикатура в рубриката “Валдес идва”.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG