Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тестване и проследяване на контакти". Обратът в британската стратегия срещу COVID-19


Проф. Нийл Фъргюсън
Проф. Нийл Фъргюсън

Ръководеният от него екип успя коренно да промени стратегията на Великобритания за реакция спрямо пандемията от коронавирус. Епидемиологът проф. Нийл Фъргюсън и колегите му от лондонския университет Imperial College изготвиха доклад, в който прогнозираха, че ако не бъдат предприети строги превантивни мерки, заразата може да вземе приблизително четвърт милион жертви.

Допреди седмица Обединеното кралство разчиташе по-скоро на изграждането на т.нар. групов имунитет чрез допускането на постепенно заразяване с болестта COVID-19. Миналият петък британският премиер Борис Джонсън обаче обяви затварянето на заведения и нощни клубове, а в понеделник добави още мерки, включително забрана за излизане навън, освен в някои конкретни изключения.

Обратът в правителствената стратегия беше провокиран именно от доклада, изготвен от екипа на проф. Фъргюсън, който преди ден беше изслушан чрез видеовръзка от парламентарната комисия за наука и технологии.

Пред британските депутати той заяви, че ако настоящите мерки работят както се очаква, нуждата от интензивни здравни грижи заради коронавируса „ще достигне своя пик в следващите около две до три седмици и след това ще намалее“. Първоначалната му прогноза гласеше, че ако не бъдат взети строги мерки за ограничаване на епидемията, необходимостта от болнични легла за интензивно лечение може да надхвърли осем пъти броя на наличните.

Смекчаване на мерките само при мащабно изследване

Настоящата стратегия има за цел да задържи заболеваемостта на сравнително ниски нива, докато бъде измислена ваксина. Редица експерти обаче твърдят, че това може да отнеме от 12 до 18 месеца, а Фъргюсън от своя страна призна, че е нереалистично британската икономика да бъде блокирана толкова дълго време.

"Kак да преминат от интензивно блокиране към вариант, който ще позволи на икономиката да се рестартира"

„Предизвикателството, с което ще трябва да се справят много страни по света, е как да преминат от първоначалното интензивно блокиране към вариант, който ще има ефект, но ще позволи на икономиката все пак да се рестартира. [...] Това вероятно ще стане възможно с мащабно тестване и проследяване на контакти“, заяви проф. Фъргюсън, цитиран в официалния сайт на Imperial College.

Той обясни, че идеята на настоящата правителствена стратегия е да смекчи ограниченията за движение на хората едва, след като има възможност за изследване на повече хора за наличие на коронавируса. Епидемиологът добави, че в първоначалното моделиране на реакцията срещу епидемията не са били включени масовото тестване и проследяването на контакти, тъй като е нямало достатъчно тестове.

Според Нийл Фъргюсън в следващите седмици Обединеното кралство трябва да копира това, което е направила Южна Корея, и агресивно да тества и проследява населението.

„Според анализа ни периодичното социално дистанциране, предизвикано от тенденциите в наблюдението на заболяването, може да позволи временно да се смекчават ограничителнията. Но веднага трябва да бъдат въвеждани мерки, ако или когато броят на заразените се увеличи. Опитът в Китай и сега в Южна Корея показва, че потискането на епидемията е възможно в краткосрочен план, остава да видим дали е възможно дългосрочно и дали социалните и икономическите загуби от приетите досега ограничения могат да бъдат намалени“, се казва в доклада на екипа на Фъргюсън, изготвен на 16 март.

Теорията за груповия имунитет също включва масово тестване

Изслушването му пред комисията за наука и технологии в британския парламент стана факт, след като екип от Оксфордския университет оповести свой модел за разпространението на COVID-19. Той се основаваше на коренно различни предположения от тези на Imperial College, според които половината от населението на Обединеното кралство вече може да е заразено.

Проф. Сунетра Гупта
Проф. Сунетра Гупта

Основното заключение от резултатите в анализа на Оксфорд беше, че британското население вече е придобило значителен групов имунитет чрез неустановено официално разпространение на COVID-19 в продължение на над два месеца. Идеята на този модел е че ако констатациите в него се потвърдят чрез масово тестване, сегашните ограничения могат да бъдат премахнати много по-рано, отколкото се очаква.

"Трябва незабавно да започнем мащабно тестване за наличието на антитела"

„Трябва незабавно да започнем мащабно тестване за наличието на антитела, за да преценим в кой етап на епидемията се намираме в момента“, призова във вторник ръководителят на изследването на Оксфордския университет и професор по теоретична епидемиология Сунетра Гупта, цитирана от „Файненшъл таймс“.

По този повод проф. Фъргюсън подчерта, че повечето хора, които се заразят с вируса, не проявяват симптоми и много малко всъщност биват хоспитализирани. Според прогнозата в доклада, изготвен от неговия екип, при стриктно спазване на мерките за социална изолация на цялото население смъртните случаи могат да бъдат ограничени до около 20 000. Освен това Нийл Фъргюсън твърди, че по този начин няма да бъде надхвърлен критичният капацитет на британската здравна система за интензивно лечение на пациенти както би се случило при другата стратегия.

Според официалните данни към четвъртък вечерта заразени с коронавирус във Великобритания са над 11 600 души, жертвите са 578, а оздравелите – 135-има. Заболелите от COVID-19 в света пък са близо 530 000, починалите – почти 24 000, а възстановилите се – над 122 000.

Първият пациент с това заболяване в България беше официално установен на 8 март, а пет дни по-късно парламентът обяви извънредно положение, заради което бяха затворени училищата, университетите, големите търговски центрове с изключение на хранителните магазини, както и баровете, ресторантите и игралните зали. Отменени бяха и всички културни и спортни събития.

Към петък сутринта в страната са потвърдени 276 случая на коронавирус, починалите са трима, а оздравелите – 8. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG