Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът освободи под гаранция от 10 000 лв. първия арестуван за нарушена карантина в София


Полицаи проверяват минувачи по столичния бул. "Витоша"
Полицаи проверяват минувачи по столичния бул. "Витоша"

Софийският районен съд (СРС) освободи под гаранция от 10 000 лева Георги Божков, който беше задържан с прокурорско постановление за 72 часа за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина, предписана след завръщането му от Швеция. Той стана първият арестуван и обвинен в София по новия текст от Наказателния кодекс, предвиждащ 10 000 до 50 000 лева и до 5 години затвор.

Новите санкции бяха приети на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените в България към неделя вечерта е 346, починалите са 8, а оздравелите – 11. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. По света броят на заразените вече надхвърля 680 000 души, над 31 000 са починалите, а над 145 000 вече са излекувани. Тук можете да видите в реално време данните за целия свят.

Арестуваният Георги Божков е кацнал на летище София с полет през Франкфурт и е отказал да подпише предоставените му от здравните власти формуляри за принудителна самоизолация. Двуседмичната карантина е задължителна за всички българи, завръщащи се от чужбина. Впоследствие полицията е търсила мъжа на постоянния му адрес, но той не се е намирал там.

„Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения“, уточниха от държавното обвинение без да посочват какво отношение имат тези обстоятелства към обвинението на Божков.

Мъжът е бил обвинен и задържан с прокурорско постановление за 72 часа, след като здравни инспектори са му взели проба за коронавирус, която е дала отрицателен резултат. Софийският районен съд обаче не уважи в неделя искането на прокуратурата за постоянен арест на обвиняемия. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред градския съд на 2 април.

Заседанието на магистратите се проведе в отсъствието на Божков, който участва чрез видеовръзка по Скайп заради въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. До изтичането на извънредното положение достъпът до съдилищата в страната е силно ограничен и те разглеждат само някои видове дела, за да се избегне струпането на хора в съдебните сгради.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG