Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Църквата отказа да предотврати струпването на хора на Великден


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Храмовете остават отворени по Великден

- Регионалният печат едва оцелява от епидемията

През последните 24 са регистрирани нови 13 случая на COVID-19. С това общият брой на случаите в България става 624. Смъртни случаи не са регистрирани, но тепърва се чака пробата на мъж, починал в Александровска болница. Новините са от 8 сутринта.

В този блог ежедневно публикуваме само най-важното за коронавируса в България, без никакви подробности.

Българската православна църква отказа да предотврати струпването на хора по Великден. Храмовете ще останат отворени, а службите ще се провеждат на открито. От БПЦ твърдят, че редовно дезинфекцират иконите, които хората целуват. Държавата засега отказва намеса в този въпрос, макар че България е сред страните с най-силни ограничителни мерки заради COVID-19.

COVID-19 нанася допълнителен удар на едва оцеляващата регионална преса. От около 25 местни вестника в момента някои са спрели да излизат, а други излизат по 2 или 3 пъти в седмицата. “Сакар Нюз”, който покрива новини от Харманли, Симеоновград, Тополовград и Свиленград, има 20% загуби от реклами, казва собственикът му Иван Атанасов. От малкия тричленен екип на медията един е вече съкратен.

Хората не спират да правят дарения на болници и други институции, които имат нужда от помощ. В този блог ежедневно обновяваме новините за такива дарения, без други подробности.

България ще достигне пика на епидемията от коронавирус на 24 април, твърди американски научен институт към Университета във Вашингтон. Институцията събира официални данни от различните държави и на основата на това прави прогнози за всяка от от тях. За България пише, че в периода 19-30 април в страната могат да се очакват средно по 9-10 смъртни случаи дневно, но не е изключено да има и дни с до 57 човешки жертви. Тези изводи не са окончателни, те можат да се променят във времето.

Ако търсите или предлагате помощ, вижте този блог, който се обновява ежедневно. В него са описани неправителствени организации (НПО) и общини, заедно с услугите, които безплатно предоставят на хора в нужда.

Светът

Междувременно в Европа смъртните случаи от COVID-19 достигнаха 60 000 души. Това представлява близо 70 % от всички смъртни случаи на планетата. В САЩ положението остава много тежко. На тази карта, която се обновява в реално време, можете да проследите развитието на пандемията в света.

Руска журналистка документира сама смъртта си в социалните мрежи. Това е история, която в момента обикаля цяла Русия. Журналистката не е била приемана в болница независимо от положителния си тест и от влошаващото се състояние. Случаят се смята за илюстрация на това, как Русия прикрива случаите на коронавирус.

Стоян Мавродиев. Висшият съдебен съвет.

Уволнението на цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) предизвика интерес към основната фигура в историята – директорът Стоян Мавродиев. Борис Митов проследява пътя му до върха на финансовата институция.

“Оставете Мавродиев да работи!” - казва Валдес Радев в новата си кибер карикатура. Изобразил е Делян Пеевски, който е “облечен” в една много интересна фанелка.

Висшият съдебен съвет засега няма публикува доклада за това какво става със системата за случайнато разпределение на делата. В последните дни прокуратурата твърди, че тази система е била компротетирана. Причината да не се публикува докладът е включително и в това, че вътре се съдържа следствена тайна. Има и друго: “Съществува риск да станем смешни”, казва главният прокурор.

И няколко препоръки

Докато някои се страхуват от епидемията, в Габрово има хора, които са се наели да надхитрят извънредното положение. Начело на тази инициатива е Маргарита Доровска, шефката на Дома на хумора и сатирата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Както си мислите, че покрай стоенето вкъщи нищо интересно не се случва, изведнъж може да стане точно обратното. Едно дете например е успяло да заговори на чужд език покрай анимационните филми, които гледа. Друг е оборудван със ски в хола, за да играе футбол с тоалетна хартия. Вижте видеото.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG