Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маските стават задължителни до 26 април. Ограниченията се удължават до 13 май


От щаба предлагат допълнително затягане на мерките, тъй като заради хубавото време и предстоящите празници се очаква повече хора да излязат от домовете си
От щаба предлагат допълнително затягане на мерките, тъй като заради хубавото време и предстоящите празници се очаква повече хора да излязат от домовете си

Отново се въвежда задължителното носене на маски на обществени места, което ще важи до 26 април. Това стана ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който по-рано издаде и друго разпореждане, с което срокът на въведените противоепидемични мерки беше удължен до 13 май.

13 са новите случаи на заразени с COVID-19 в България, с което общият им брой достигна до 661 души.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

„Поех ангажимент да разпоредя на министъра на здравеопазването пред щаба. Трябва да задължим, който излиза навън или на обществено място без маска, да не се движи. Ако няма маска, може да си сложи шал. Надали има човек, който няма шал... щом се налага да излезе, ще си сложи някакъв вид предпазен шал“, каза на извънреден брифинг през деня премиерът Бойко Борисов.

По-рано от щаба обявиха, че предлагат допълнително затягане на мерките, тъй като заради хубавото време и предстоящите празници се очаква повече хора да излязат от домовете си.

Задължително носене на маски на публични места вече беше въведено на 30 март със заповед на здравния министър по препоръка на националния щаб. Ден по-късно министър Ананиев отмени заповедта си и изтъкна като причина липсата на "пълно съгласие в обществото".

„Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера, с възможността да се използва маска като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса – правителството я подкрепя. Тъй като няма пълно съгласие, току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 (задължителеното носене на маски - бел.ред) от заповедта, до постигане на консенсус в нашето общество“, каза тогава здравният министър.

За последното денонощие са регистрирани три нови случая на заразени медици, с което общият брой на медицинските работници, за които е установено, че са заразени, достигна 36.

В рамките на деня са починали двама души, при които е потвърдено заразяване с COVID-19. В София е починала 73-годишна жена, която е била с прекаран инсулт и е страдала от диабет. В Пловдив мъж на 73 години е починал мъж, който е бил хоспитализиран преди 8 дни, а впоследствие е бил и интубиран. Мъжът е страдал от артериална хипертония.

В последното денонощие са били излекувани 8 нови пациенти, а общият брой на преборилите заразата е 62.

На извънреден брифинг от правителството съобщиха също, че се въвежда възможност за получаване на еднократна помощ от родители, които принудително използват неплатен отпуск.

„Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск“, каза социалният министър Деница Сачева.

Сумата ще бъде в размер на 375 лв, а допълнителен критерий е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата.

В петък БНБ обяви частен мораториум върху изплащане на задължения и разреши на банките да разсрочват изплащането на заеми за 6 месеца.

По-рано, като друга мярка за борба с финансовите последици от кризата с коронавируса, правителството въведе и схема за подкрепа на работодателите, станала известна като "60 на 40". С нея пълният размер на осигуровките за работниците ще бъде поет от държавата, както и 60 на сто от брутната заплата.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG