Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Гугъл“ и „Епъл“ заедно ще проследяват COVID-19


google apple logo
google apple logo

Технологичните гиганти „Гугъл“ и „Епъл“ заедно разработват технология, с която да предупреждават хората за евентуален контакт със заразени от коронавирус, съобщават световните агенции. Усилията на двете компании са насочени към ограничаването на разпространението на заразата.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Първоначалните действия на американските компании ще бъдат насочени към подпомагане на работата на наличните апликации за проследяване на контакти и други подобни, създадени за ограничаването на заразата.

За да бъдат подпомогнати „правителствата и здравните служби“ двете компании ще използват технологията „Блутут“, поставяйки „поверителността и сигурността на потребителите в центъра“ на тяхната работа, се казва още в официалното съобщение.

Първоначално през май „Гугъл“ и „Епъл“ ще пуснат приложно програмен интерфейс (API), с който да ще може да се обменя информация от апликации, които работят на операционните системи на двете компании – „Android” и „iOS“.

На по-късен етап се предвижда разработването на широкообхватна платформа, базирана върху „Блутут“, която да позволява събирането на данни от по-широк кръг от потребители и апликации.

От двете компании подчертават, че процесът по изработване, както и начина, по който данните ще бъдат използвани, ще бъде прозрачен.

В България бе въведено мобилното приложение ViruSafe, с което гражданите да могат да съобщават за състоянието си. В нея се събират данни като ЕГН и геолокация на гражданите, които впоследствие се обединяват в централен регистър.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG