Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще спасява икономиката си с бюджета. Лидерите заговориха за нови данъци


Премиерът Бойко Борисов поздравява колегите си по време на четвъртата видео среща на върха на ЕС за коронавируса

Европейските лидери отново не успяха да се споразумеят за начина, по който ще бъде възстановявана икономиката след края на корона кризата. Срещата на върха завърши с решение за нова среща на 6 май. Дотогава Европейската комисия трябва да представи нов проект за дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., в който да бъде включен и фонд за възстановяване.

”Спорът е грантове или кредити. Слабите икономики предпочитат грантове, тези със стабилните - кредити”, обясни премиерът Бойко Борисов, който участва във видео срещата на върха на ЕС.

Според Борисов по въпроса “съгласие няма да се постигне, но има добре работещи модели между грантове и кредити да се разберем”. Борисов заяви, че има разбиране, че “само единни и едновременно можем да излезем от кризата, защото сме свързани” и че лидерите “искаме да вдъхнем оптимизъм, че този кошмар ще свърши”.

Премиерът добави, че е защитил мнение, че ЕС първо трябва да се справи “със здравния проблем”, а после да мисли за възстановяване на икономиката. Затова той се е застъпил за увеличаване на финансирането за намирането на ваксина и лечение за COVID-19.

Одобрен беше пакетът от 540 милиарда евро, предложен от министрите от еврозоната, който да осигури евтини кредити чрез Европейския стабилизационен механизъм (само за еврозоната), чрез инициативата за временна заетост на Еврокомисията и през Европейската инвестиционна банка. Трите инструмента трябва да започнат да работят до 1 юли, решиха лидерите.

Светът е в пандемия от коронавируса от 10 март. Оттогава повече от 2,6 милиона случая на инфекции са потвърдени, като в Европа те вече са над 1 милион. Починалите са над 178 хиляди, а оздравелите са над 350 хиляди. В България са доказани 1097 случая. Тук можете да следите развитието на ситуацията в страната.

По време на срещата, четвърта от началото на кризата, се очертаха отново известните различия между южните европейски членки, настояващи за безвъзмездни помощи от общ фонд за възстановяване, и северните държави, които държат да се използват възможностите за осигуряване на кредитни линии в размер до половин милиард евро, предложени от финансовите министри от еврозоната.

Гърция, Франция, Испания, Италия и Португалия настояват да се приеме предложението на Мадрид за основаването на взаимопомощен фонд от 1,5 трилиона евро, от който страните да могат да черпят пропорционално на вноските си.

Германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано в четвъртък изложи пред Бундестага националната позиция, настоя, че помощта за европейската икономика трябва да е значима, за да ѝ позволи да компенсира очакваното от Европейската централна банка свиване на 15% от размера ѝ.

Меркел призова за по-голям бюджет на ЕС за подкрепа на икономическото възстановяване в съюза, но заяви, че призивите от някои страни членки за вземане на общ дълг чрез т.нар. “Корона облигации” не е верният път. Въпреки това тя заяви, че Германия ще приеме разработването на значим като размер икономически пакет, който да подкрепи икономическо съживяване в следващите две години на базата на европейския бюджет.

Нови данъци за захранване на бюджета на ЕС

Идеята беше подкрепена и от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, който обяви, че на 5 май Еврокомисията ще предложи проект за нов план за общи разходи за следващите 7 години.

Сасоли заяви, че увеличаването на бюджета трябва да бъде за сметка на нарастването на дела на собствените разходи, за да се облекчат страните членки, които сега са основните му донори. Според него това може да стане чрез въвеждането на нови данъци, например данък върху интернет, постъпленията, от който да влизат направо в бюджета на ЕС.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц разшири в коментар възможностите за набиране на допълнителни средства чрез поскъпване на въглеродните емисии за замърсяващите производства, облагане на авикомпаниите за техните СО2 емисии и налог върху финансовите транзакции.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG