Връзки за достъпност

Извънредни новини

За катастрофата, убила Милен Цветков. Какво знаем две седмици по-късно


Минаха две седмици, откакто Милен Цветков загина в абсурдна катастрофа, докато просто беше спрял с колата си на червено. Беше връхлетян отзад от “Ауди”, движещо се с голяма скорост. Оттогава е пълно със спекулации, а фактите, изнесени от прокуратурата се бъркат с журналистическите разкрития. Пълно е и с въпроси. Тук изброяваме онези, които са най-често задавани, и даваме само онези отговори, които са безспорни.

Какво е известно за самия удар?

Между 18.03 и 18.04 ч. на Великден, 19 април, “Ауди Q7” с трима души в него удря отзад “Субару Форестър”, управлявано от Милен Цветков. Мястото е кръстовището пред мол “Парадайз” в София. Минимум две улични камери заснемат катастрофата. От видеата става ясно, че катастрофата едва не отнася и шестима пешеходци, пресекли секунди по-рано. Според Спешна помощ сигналът е подаден в 18.16 часа (най-малко 12 минути след инцидента). Линейката е пристигнала в 18.23 часа. Милен Цветков е починал по пътя за “Пирогов”. Преди това той е успял да излезе от колата, очевидци са му оказали помощ. Дни по-късно става ясно, че в катастрофата журналистът е получил множество наранявания, “несъвместими с живота”.

Какво се случва с тримата от колата, причинила катастрофата?

22-годишният шофьор Кристиан Николов остава на мястото на инцидента. Тестът, който му е направен, показва, че в последните 24 часа е поел 4 различни наркотика – марихуана, амфетамини, кокаин и бромазепам (съдържащ се в успокоителното Лексотан). Двамата му спътници избягват. Един свидетел твърди, че преди да избягат, двамата са търсили нещо в колата (според друг очевидец само един от пътниците е търсил нещо). По-късно става ясно, че двамата пътници са приятелката на шофьора Симона Цанкова, 21-годишна студентка по психология в София, както и 22-годишният Георги Иванов, който има присъда за грабеж на бензиностанция, извършен на 17-годишна възраст.

Двамата пътници също ли са били дрогирани?

Няма нито официални, нито неофициални данни за такова нещо. Двамата са обвинени в “затаяване на истината”, но прокурорите не са посочвали публично каква “истина” имат предвид. Двамата бяха освободени от ареста с парична гаранция от по 10 000 лева.

С колко километра се е движила колата, причинила удара?

Прокуратурата никога не е отговаряла на този въпрос. Няколко медии се позоваха на полицейски източници, неназовани експерти или очевидци, за да лансират противоречиви версии – за движение от 80 до 140 км. в час, при разрешени 30. Истината е, че не знаем какво гласи експертното заключение.

Много се говори за майката на шофьора. Тя носи ли отговорност за нещо?

Майката на шофьора е Десислава Пешева-Николова, притежава фирма, чиято собственост е автомобилът “Ауди Q7”, предизвикал катастрофата. Въпросът е дали тя е дала ключовете от тази кола на сина си (тя отрича) и дали го е направила, знаейки, че той е дрогиран (тя твърди, че не знае той да е взимал наркотици). След ден в ареста тя беше освободена под парична гаранция от 100 000 лева.

Има ли арестувани за катастрофата?

В момента в ареста е само един човек – 22-годишният Кристиан Николов, шофьор на колата, причинила катастрофата. С решение на първата съдебна инстанция той беше оставен в ареста за постоянно. Николов не обжалва това решение, макар че в началото беше настоявал да го пуснат да си завърши образованието. Той учи в Германия.

В какво точно е обвинен шофьорът?

В това, че е причинил смърт при така наречения “евентуален умисъл”. Тоест, че без да е имал за цел да убие някого, Кристиан Николов е знаел, че с карането си може да причини нечия смърт, но му е било безразлично дали това ще стане или не. Наказанието е от 15 до 20 години затвор.

Какъв е мотивът му да убива Милен Цветков, след като не са се познавали?

При действие, извършено при “евентуален умисъл”, няма и не може да има мотив, тъй като извършителят няма за цел да убие конкретно лице.

Това не е ли много сложно за доказване?

Това е сложно и рядко повдигано обвинение, но то не е невъзможно за доказване. Ако по време на делото съдията прецени, той има право да разгледа и друго, по-слабо наказуемо престъпление. Например такова, което предвижда от 3 до 15 години затвор.

Кой е прокурорът по делото?

Наблюдаващият прокурор е Иван Димитров Кучиев от Софийската градска прокуратура (СГП). Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2007 г. е придобил и степен магистър по специалност „Публични финанси“ в УНСС. Работи като юрист от 2005 г. - като адвокат и като дознател и разследващ полицай в МВР. В началото на 2016 е назначен за прокурор в СГП.

Кой е адвокатът на 22-годишния шофьор?

Адвокат Любомир Таков е завършил Юридическия факултет на СУ през 2009 г., а три години по-късно е завършил и магистърска степен по социална и юридическа психология в същия университет. Работил е в МВР още като студент, а от 2014 г. е станал медиатор при Министерството на правосъдието. Година по-късно започва да преподава.

Знаем ли какво твърди защитата?

До този момент адв. Таков е развил три основни тези – че не е доказано кой е карал колата, причинила катастрофата; че смъртта на Милен Цветков може да е била причинена не от катастрофата, а от действията на хората, които са го извадили от колата; че Кристиан Николов има чисто съдебно минало, а освен това е отличник и спортист. Тезите станаха ясни по време на заседанието, в което съдът определи мярката за неотклонение на Николов. Тогава съдия Мина Мумджиева каза, че дори на Милен Цветков да е била оказана неадекватна или закъсняла помощ, това не променя факта, че травмите, причинени от катастрофата са били смъртоносни.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG