Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иформационната война. Позволи ли ЕС да бъде цензуриран (два пъти) от Китай за коронавируса


Върховният представител за външната политика и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел е ръководител и на европейската дипломатическа служба
Върховният представител за външната политика и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел е ръководител и на европейската дипломатическа служба

За по-малко от две седмици европейската дипломатическа служба трябваше на два пъти да отрича, че се е огънала пред натиска на Китай за пренаписване на част от историята на пандемията от коронавирус.

След като в края на април нейният ръководител, върховният представител за външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел, трябваше да отговаря в Европарламента дали неин доклад за дезинформацията за коронавируса е бил смекчен под натиска на Китай, сега службата отново попадна в “окото на циклона”. Този път за това, че е позволила да бъде цензурирано писмо, подписано от европейските посланици в Пекин.

Писмото, публикувано на 6 май в китайския вестник China Daily по повод 45-годишнината от установяването на дипломатически отношения между ЕС и Китай, излезе без споменаването за първоизточника на пандемията от COVID-19.

В дипломатичен тон посланиците използват годишнината, за да призоват за засилване на сътрудничеството между ЕС и Китай и за обединяване усилията за справяне с пандемията и с икономическите ѝ последици.

“Вече е ясно, че пандемията ще прекрои нашия свят. Но как точно, ще зависи от избора, който правим днес “, пишат посланиците, сред които и българският.

Статията вероятно щеше да отмине незабелязано, ако не беше станало ясно, че част от текста, отнасящ се до произхода на коронавируса, е отпаднала от излязлата в китайския официоз статия.

Какво не се харесва на Пекин?

Пълната версия на писмото беше публикувана на интернет страницата на европейската делегация в Китай. От нея става ясно, че думите “епидемията от коронавирус в Китай и последващото разпространение в останалия свят през изминалите месеци” са премахнати. Те са част от пасаж, в който се споменава, че пандемията е нарушила плановете за 2020 г., определена като “критично важна за отношенията между ЕС и Китай”, както и че Европа търси нова дата за срещата на върха, която беше отложена заради епидемията.

"Думите “епидемията от коронавирус в Китай и последващото разпространение в останалия свят през изминалите месеци” са премахнати".


Европейската комисия призна, че е знаела за намерението на вестника да промени текста на писмото, подписано от 28 посланици - на страните членки и на ЕС и от представителя на Съюза в Пекин. Говорител на Комисията, под чиято шапка е дипломатическата служба, каза, че посланикът на ЕС Никола Шапуи е взел решението статията все пак да излезе, след като от вестника му е било съобщено, че по настояване на китайското външно министерство ще бъде премахната частта от изречението за произхода на вируса и отговорността за разпространението му по света.

“Делегацията е изразила загриженост, но се е съгласила писмото да бъде публикувано със “значителна неохота”, защото в него се съдържат важни европейски послания за климатичните промени и устойчивост, за човешките права и световната борба с коронавируса”, заяви говорител на Комисията.

Той добави, че в “Китай медиите са контролирани от държавата и има цензура”, както и че “това са условията, в които европейската делегация прави възможното да предаде посланията до китайския народ”.

Говорител на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен добави, че “Китай е партньор по важни въпроси като климатичните промени и в същото време е икономически конкурент, който се опитва да вземе икономическо предимство в технологиите и системен съпреник в моделите на управление”.

Посланикът на ЕС Шапуи пое отговорността за случая. В съобщение на делегацията на ЕС в Китай се казва, че след като е станало ясно, че китайското външно министерство няма да позволи текстът да излезе в цялост, е преценено, че “и без тази фраза, статията предава ключовите послания за няколко от нашите приоритетни области до потенциална аудитория от над 1 милиард читатели”.

Всъщност това не се оказва съвсем точно, тъй като вторият вестник, в който е договорено излизането на писмото - People’s Daily, изобщо не публикува текста.

Дипломатически знаци

След като няколко от подписалите държави обявиха, че не са знаели за промените, Европейската комисия призна, че посланик Шапуи не е обсъдил съкращенията нито с останалите автори - посланици на 27 държави, нито централата на дипломатическата служба в Брюксел. Като причина се посочва спазването на срокове. Десет от страните, сред които Франция, Германия, Италия и Румъния, публикуваха на сайтовете си пълния текст на писмото, което беше изтълкувано като несъгласие с преценката на посланик Шапуи.

България не е сред тях. Нито на сайта на българското посолство в Пекин, нито на страницата на Външното министерство има каквато и да е информация по случая. Последният пост от посолството в Пекин е за изразена съпричастност с медиците, жертва на коронавируса в Китай.

Германският евродепутат Райнхарт Бутикофер, който оглавява групата за приятелство с Китай в Европейския парламент, призова посланикът на ЕС в Пекин да бъде отзован:

“Ако посланикът наистина е решил на своя отговорност да приеме цензурирането, тогава той не е точният човек за работата и трябва да напусне”, заяви той.

Комисията обаче изрази пълна подкрепа на своя дипломат и заяви, че Шапуи, който кара шести дипломатически мандат в Пекин, първо като представител на Франция, а сега и на Съюза, е “изключителен експерт по Китай и неоценим актив” за службата.

“Ние не се кланяме никому”

Бутикофер беше един от политиците, които бяха в основата на изказването на Жозеп Борел в края на април пред външната комисия на Европейския парламент. Там той трябваше да обясни защо изтеклият първо в американския вестник “Ню Йорк таймс” вътрешен доклад за дезинформацията за коронавируса се различава от публикувана по-късно официална версия. В документа за вътрешна употреба се говори за координиране на усилията на Китай, Русия и Иран за разпространяване на информация, че ЕС не може да се справи с епидемията и че вирусът всъщност е биооръжие, изработено в САЩ.

Пред евродепутатите Борел официално заяви, че съдържанието и времето на публикуването на двата доклада са определени единствено от дипломатическата служба на ЕС и че “ние не се кланяме никому”.

След изслушването белгийската евродепутатка Хилде Вайтманс от либералната група “Обнови Европа” настоя двата документа да бъдат публикувани, за да бъдат сравнени, което и до момента не е сторено.

Зам.-председателката на най-голямата парламентарна група ЕНП Сандра Калниете коментира, че “дезинформационната война, която се води от години, се е ожесточила по време на пандемията от COVID-19. И Русия, и Китай имат добре развити и обхватни пропагандни стратегии за отслабване на ЕС като цяло и на отделни държави членки вътрешно, както и за дискредитиране на международни организации като НАТО”.

Досега официален Китай на няколко пъти трябваше да отбива атаки, свързани с ролята си за разпространението на епидемията. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация, за изкуствен произход на вируса, който е “изпуснат” от научна лаборатория в Ухан. Световната здравна организация, както и учени смятат, че това е станало по естествен начин и че коронавирусът има естествен произход. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за “задълбочено и независимо разследване за произхода на коронавируса”.

До момента над 4,1 милиона души са заразени от инфекцията, а над 282 хиляди починаха, показва интерактивната карта за разпространение на COVID-19 в реално време.

В България броят на доказано заразените вече е 1981, а починалите от коронавируса са 91.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG