Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново огнище на коронавирус в община Сатовча, здравният министър призна за недостиг на персонал в болниците


Специалисти от ВМА дезинфекцираха видинската болница, където 10% от персонала е заразен с коронавируса
Специалисти от ВМА дезинфекцираха видинската болница, където 10% от персонала е заразен с коронавируса

Ново огнище на инфекцията от коронавирус е открито в благоевградската община Сатовча, съобщи Националният оперативен щаб в неделя.15 случая са потвърдени в едно от селата в общината, като говорителят на щаба Димо Димов каза, че са издирени всички контакти на първия заразен, а вирусоносителите са изолирани.

Кметът на общината Арбен Мименов съобщи, че става дума за село Осина, както и че потвърдените заразени там са 23-ма. Седем от тях в болницата в Гоце Делчев. Първите трима инфектирани са установени на 8 май. Повече от 30 души са изолирани в домовете си. Селото обаче не е поставено под карантина. В Осина живеят 630 души.

От Регионалната здравна инспекция обявиха, че затваряне на достъпа от и до селото не се налага, тъй като заразата е локализирана в три къщи на една и съща улица, в които живеят две семейства. Смята се, че заразата е започнала от жена, която е била лекувана в столичната болница "Иван Рилски", където през април бяха установени множество случаи на инфекция сред пациенти и медицински персонал. Жената е починала.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 1965. Починалите са 91. 385 пациенти са в болница в 11 области на страната, 58 от тях в интензивни отделения. Средната възрааст на заболелите от COVID-19 е 48,6 години.

Заразените медицински лица станаха 209, след като за последните 24 часа са потвърдени положителни проби на лекар и на медицинска сестра от болница "Пирогов" и на медицинска сестра от пазарджишката болница. Това представлява 11 процента от всички потвърдени инфекции с коронавирус в България.

Щабът обяви, че за последното денонощие са направени 1126 проби за коронавирус, от които 44 са положителни. До 10 май са направени общо 57 231 теста или 8175 на 1 милион от населението.

Проблемите в болниците

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че има недостиг на медицински персонал в няколко области в страната, включително във Видин, Пазарджик, Ямбол и в Сливен, където приемът на пациенти с COVID-19 временно беше преустановен. В интервю за БНР той заяви, че се вземат мерки чрез пренасочване на лекари от други клиники и чрез търсенето на доброволци от други болници.

Където не е възможно да се попълнят недостигащите медици, пациентите ще бъдат преместени в други болници в региона или ще бъдат прехвърлени в София.

В събота зам. зам.- директорът на областната болница в Ямбол д-р Валентин Вълчев предупреди, че ситуацията в лечебното заведение е напрегната. Той заяви, че двете отделения за лечение на COVID-19 се напълват с пациенти и че се налага отваряне на трето. За него няма обаче медицински персонал, а желаещи да постъпят като медицински сестри липсват.

За проблеми с персонала сигнализираха и от болниците в Пазарджик, Карлово и Видин, където 10 на сто от медиците са потвърдени с коронавируса.

Мерките след извънредното положение

Ананиев съобщи, че след отмяната на извънредното положение на 13 май, няма да се вдига забраната за влизане на чужденци от трети страни в България, както и от най-засегнатите от епидемията европейски държави. Туристическият бранш се надяваше да приема чужди туристи от 1 юни. Ще бъде запазено и задължението за 14-дневна карантина за българи, връщащи се от чужбина и за издирването и изолацията на техните контакти.

Запазва се и ограничението за събиране на големи групи хора. В понеделник ще започне обсъждане по план на културния министър Боил Банов за отваряне на театри, кина и други културни учреждения, но Ананиев не се ангажира кога ще може да стане това.

Здравният министър допусна, че правителството може да направи отстъпки по внесените законови поправки за отмяна на извънредното положение. Ананиев даде да се разбере, че ако депутатите решат, правителството ще приеме не здравният министър, а Народното събрание да може да обявява извънредна епидемиологична обстановка. Ще бъдат прецизирани и дефиниции и понятия, за да няма противоречия в тълкуването на взети ограничителни мерки.

„Всичко е в ръцете на народните представители“, заяви Кирил Ананиев пред БНР.

България е в извънредно положение от 13 март. Правителството обяви, че няма да иска удължаването му след 13 май, когато то изтича. Вместо това кабинетът предложи промени в Закона за здравето, които дават право на министъра на здравеопазването да налага ограничения и да обявява извънредна епидемична обстановка при висока заболяваемост от инфекции.

Можете да следите развитието на ситуацията с разпространението на епидемията от коронавирус в България тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG