Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бележката на Божков е истинска, потвърди Домусчиев. А нататък?


Васил Божков

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Държавата ще прави свои бензиностанции

- Какво значи “пълен съпорт” за хазарта на Божков

- България с най-ниска търпимост към ЛГБТ общността

Държавата ще прави свои бензиностанции, за да “подобри конкуренцията на пазара за горива”. Става дума за 100 държавни бензиностанции. “Безумно е”, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според Илиян Василев това е руски модел.

Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков публикува на страницата си във Фейсбук паметна бележка, от която се разбира, че той се е ангажирал с договор за реклама за Нова телевизия, както и с това да покрива евентуални загуби на телевизията и на футболния клуб “Лудогорец”. В замяна Божков е получил “пълен съпорт” (от англ.: пълна подкрепа) в Комисията по хазарта. Бележката е подписана от самия Божков и собственика на Нова телевизия и “Лудогорец” Кирил Домусчиев.

Часове след публикацията Домусчиев потвърди автентичността на бележката.

Вестник “Капитал” разяснява значението на израза “пълен съпорт” и припомня отношенията между премиера Борисов и Васил Божков в последните 18 години.

Болниците. COVID-19

Има болници, които ще трябва да връщат парите, които им бяха дадени. Заради коронавируса всички получиха по 85% от парите, които са получавали преди извънредното положение, независимо дали са ги изработили или не. После настана обрат и се стигна до идеята за връщане на парите – не сега, но след време. Някои болници няма да оцелеят.

През изтеклото денонощие в България са установени 24 нови случая на COVID-19.

Това, което стана за два месеца и половина политизира медицината и превърна политиката в медицина. Това, което не забелязахме е упадъкът на свободата и справедливостта, пише Красен Станчев.

Поддържаме блог, в който ежедневно публикуваме най-важното за разпространението на COVID-19 в България, без подробности. Развитието на заразата по света се актуализира в реално време на тази карта на света.

Бизнесът. Образованието

Сред помощта, която правителството обеща за преодоляване на кризата след извънредното положение, има една, която се прочу като схемата 60/40, предназначена за бизнеса. Но има и грантове за малките фирми, а отделно се отпускат и безлихвени кредити до 4500 лв, както и стипендии за творци, помощи за гледане на дете. Николай Лавчиев събрал цялата информация на едно място.

Софийският университет ще приема в специалностите право и журналистика без приемни изпити. Решението важи за предстоящата учебна година. От 118 специалности ще останат само три, в които ще се влиза с полагане на изпит – медицина, фармация и математика II.

Главният прокурор. Хомофобията

Главният прокурор беше окончателно оневинен по жалба за дискриминация. Преди година Иван Гешев беше коментирал поведението на обвиняем, който се е отказал от първоначалните си показания и беше казал следното: “циганите така правят”. Според ВАС това изказване не цели постигане на враждебна или унизителна среда за ромите.

Почти половината от гей хората избягват определени места от страх, че могат да бъдат нападнати. България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-общността в ЕС. Как стана това?

Отмина Международният ден за борба с хомофобията – важна дата в световния календар, както показват историческите снимки.

Италия, Афганистан, САЩ

Базиликата “Свети Петър” в Рим вече е отворена, след като пандемията от коронавирус доведе до затварянето й на 10 март. В Гърция е отворен Акрополът, а потокът от туристи ще бъде разделен от плексигласови прегради.

Афганистан живее във войни повече от 40 години, но това, което се случи с нападението над родилен дом шокира страната. Убити са 24 души, сред тях – 2 бебета и 11 майки.

САЩ са изпратили на СССР 14 000 самолета по време на Втората световна война. Това е част от помощта, предвидена по програмата Lend-Lease (Заем-наем). Без нея съюзниците може би не биха спечелили войната с нацистка Германия.

И няколко препоръки

Доброволци оправят залата за гимнастика “Червено знаме”. Наоколо е занемарено и мръсно, залата е разбита от вандали, но това само мотивира хората да работят по-усилено.

Всеки има нужда от вдъхновение, а Нетфликс в момента предлага точно това – с документалния филм за Майкъл Джордан, Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG