Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Боклукът от чатове расте. Путин печели референдума


Владимир Путин, колаж
Владимир Путин, колаж

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Спецсъдът вече може да блокира сметки по данни на ДАНС

- Черна гора узакони еднополовото партньорство

- Как се изчислява една и съща пица с две цени

Сто на сто сте объркани от всичките скриншотове и аудиозаписи, които си разменят обвиняеми и обвинители в последните седмици. Особено по линията “Бобоков”. Борис Митов улеснява всички нас в това разбираемо резюме, където става ясно кое след кое се случва и какво – вероятно – иска да каже.

Група адвокати протестира срещу факта, че прокуратурата публикува веществени доказаства, събирани по неприключили дела. Те настояха за изработването на критерии за подобно оповестяване, които да не нарушават презупмцията за невиновност.

Междувременно Специализираната прокуратура обяви, че отпадъци от акумулаторни батерии, внос от Словакия и Румъния, са открити в землищено на Червен бряг. Твърди се, че това е твързано с делото на Бобоков.

ЕЦБ. “Осемте джуджета”

Европейската централна банка отне лиценза на малтийската Satabank, в която има и българско участие. Малтийският финансов министър твърди, че това е най-драстичният ход, който един регулатор може да предприеме срещу финансова институция. ЕЦБ е действала по препоръка, отправена от Малтийския орган за финансови услуги.

А и Б са кръвни роднини, но са скарани. Всеки твърди, че спорното имущество е негово. Прокуратурата отнема 35 кг злато от човека А, но обявява, че златото принадлежи на човека Б. Сдобива се с документи, че златото наистина е на човека Б. В края на разследването връща златото на Б, но то се озовава в някакъв трети автомобил – нито на А, нито на Б. Това е само една от сюжетните линии в разследването на Антикорупционния фонд, наречено “Осемте джуджета”. Това е история за отнемане на бизнес.

В края на февруари Специализираният наказателен съд се сдоби с нови "извънредни правомощия" – той вече може да блокира сметки и сделки на базата на оперативна информация от ДАНС – нещо, което досега можеше да се прави само от гражданските съдилища. Тук ви предлагаме един пример за това чрез разследване, свързано с оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Русия, САЩ, Черна гора

Близо 80 % от руснаците подкрепиха референдума за промени в конституцията при критично ниска избирателна активност. Една от промените дава възможност на Путин да остане начело на Русия до 2036 г.

Митническите служби на САЩ иззеха пратка с продукти, направени от човешка коса. Предполага се, че те са произведени от мюсюлмани, държани в трудовите лагери в китайската провинция Синцзян.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец осъди политизиреането на пандемията от коронавирус в страни като Бразилия и САЩ. СЗО предупреди, че с повече с повече от 512 000 смъртни случаи по света и над 10.5 млн регистрирани заразени пандемията „е далече от приключване“.

Съединените щати са най-силно засегнатата от пандемията държава. Там са една четвърт от всички смъртни случаи.

Черна гора прие закон, който регламентира гражданското партньорство между еднополовите двойки. Президентът Мило Джуканович заяви, че това е "крачка към най-развитите демокрации". 42 депутати в 81-местния парламент подкрепиха Закона за еднополовото партньорство, който ще влезе в сила след година, предадоха световните агенции.

И няколко препоръки

“Солунските съзаклятници” обира овациите в Театър “София”. Играят абсолвентите от класа на Пенко Господинов, който онзи ден спечели актьорска награда в Чили. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Една пица с две цени. Това е ефектът от мерките на правителството за подпомагане на бизнеса. Но бизнесът път не се чувства много подпомогнат. Вижте видеото на Ивайло Везенков и Мирослав Михайлов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG