Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мъжете от плажа до Доган все пак са от НСО. И Александър Кьосев в битка за достойнство


Стопкадър от предаваното на живо видео на Христо Иванов. Мъжете (двама от тях - на снимката), които не му позволиха да остане на плажа и го избутаха обратно в морето са служители на НСО, призна президентът Радев.
Стопкадър от предаваното на живо видео на Христо Иванов. Мъжете (двама от тях - на снимката), които не му позволиха да остане на плажа и го избутаха обратно в морето са служители на НСО, призна президентът Радев.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Нов рекорд – 240 случая на коронавирус

- Охранителите от плажа до Доган все пак са от НСО

- Харвард срещу Тръмп заради студентските визи

Новите случаи на коронавирус в България са 240. Починали са 5 души. Премиерът беше казал, че “затваряме всичко” при над 100 случая. После каза, че през лятото няма да има нови мерки.

НСО. “Осемте джуджета”

Охранителите, които избутаха извънпарламентарния политически лидер Христо Иванов в морето, все пак са от НСО. Това призна самият президент Румен Радев. Във вторник Иванов се беше опитал да достигне по море до плажна ивица, близо до резиденцията на Ахмед Доган. Той беше избутан обратно в морето от охранители, които не се легитимираха. НСО реагира уклончиво – без да потвърди, но и без да отрече дали става дума за нейни служители. Президентът слага точка на спора.

Историята, която се прочу като “Осемте джуджета” даде първия си ефект, макар и малко наопаки – започна разследване на човека, подал сигналите, че са му откраднали бизнеса, а не на хората, за които той твърди, че са крадците. Претърсването на потърпевшия е било разпоредено от единствения български съдия, санкциониран от САЩ със забрана да влиза на американска територия заради "корупционно поведение" – Андон Миталов.

Една важна прокурорска проверка навлезе в същинската си част. Става дума за записите, в които глас, подобен на този на премиера Бойко Борисов, изрича злепоставящи го думи, както и за снимките, на които се вижда, че в спалнята на премиера има пачки с пари, злато и пистолет. Един от прокурорите по тази преписка е Боряна Бецова, която преди време отказа да разследва Делян Пеевски и Цветан Василев по сигнал на “Протестна мрежа”.

Човекът, който беше обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков, остава в ареста. Това реши съдът, след като 22-годишният Кристиан Николов поиска да бъде пуснат на свобода.

Германия, САЩ, Северна Македония

Германският канцлер Ангела Меркел призова за единство между държавите членки и разбиране към нуждите на другия по време на най-тежката по думите ѝ криза в историята на Европа. Тя настоя, че “богатите страни не могат сами да носят тежестта на кризата”. Меркел говори пред Европейския парламент в Брюксел в сряда, за да отбележи началото на започналото на 1 юли шестмесечно германско председателство на ЕС.

Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт (MIT) са завели дело срещу администрацията на Тръмп заради решението чуждестранните студенти, които се обучават само онлайн, да бъдат лишени от правото на виза.

Северна Македония е намерила оригинален начин да се бори срещу ефекта от коронакризата – на хората се раздават банкови карти с размера на минималната работна заплата.

И няколко препоръки

Нарекоха го как ли не, но той не позволи да го поставят под въпрос. Професор Александър Кьосев е Човек на деня на Свободна Европа.

“Искаме природа, не искаме бетон!” - това викаха протестиращите в няколко града в България във вторник. Те се обявиха срещу застрояването на защитени територии. Вижте кадрите на Николай Лавчиев от протеста в София.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG