Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Преврат" по време на COVID-19. И планове за нов град в Аркутино


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Прокуратурата претърси президентството

- Нови мерки за COVID-19 влизат в сила довечера

- България ще бъде подкрепена за чакалнята на еврото

Новите случаи на коронавирус в България са 330. Това е три пъти повече от миналата седмица, когато твърдяхме, че има “рекорд” в броя на заразените. В момента всички българи, влизащи в Гърция, се проверяват за COVID-19. Българското правителство въведе нови мерки. От полунощ на 10 юли се забранява посещението на нощни клубове, барове и дискотеки на закрито, а всички колективни и индивидуални спортни занимания на открито и закрито ще се провеждат без публика.

Прокурор и президент

Двама служители на президентската администрация бяха арестувани, а прокуратурата влезе в президентството и извърши претърсване. От думите на главния прокурор Иван Гешев се разбра, че акцията е по две различни разследвания – за търговия с влияние и за издаване на класифицирана информация. ДАНС отне достъпа до класифицирана информация и на двамата задържани. Политици от левицата и от извънпарламентарната опозиция определиха случая като “преврат” в социалните мрежи и в интервюта.

Леви и десни протестираха срещу “мафията” в прокуратурата и правителството. Те се противопоставиха на навлизането на прокуратурата в президентската институция. Сред хората на площада по едно и също време бяха представители на левицата като Корнелия Нинова и Мая Манолова, както и представители на дясноцентристката извънпарламентарна опозиция като Христо Иванов. Това се е случвало само един път досега – през 2013 година, когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, на площада закратко пак имаше представители на левицата и десницата едновременно. Президентът излезе да говори пред хората и подхвана лозунга на протестиращите “Мутри вън!” Протестът се състоеше от няколко хиляди души.

“Росенец”. “Осемте джуджета”.

Главният прокурор определи като “щурм” на “работническо-селската власт” акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, която се състоя по-рано тази седмица. Бившият министър на правосъдието искаше нагледно да докаже, че гражданите нямат достъп до публична държавна собственост близо до Бургас, защото тя е завардена от охрана на Доган, който ползва близкия имот като лятна резиденция. Иванов пристигна на държавния плаж по море, но беше избутан обратно от 7 души, които не се легитимираха. По-късно стана ясно, че те са служители на НСО. В четвъртък Гешев определи акцията на Иванов като щурмуване на Зимния дворец в Петербург. Тогава болшевиките превземат императорския дворец, а с това и властта в Русия. Те установяват 70-годишна диктатура над огромната страна.

Как протича един обиск? Можете да го видите в това видео, което илюстрира действията на властите по така наречения случай “Осемте джуджета”. Името идва от разследване на Антикорупционния фонд, което показва, че със съдействието на прокурори и бивш следовател се изземва частен бизнес. Първият отзвук от разследването е в това, че властите претърсиха дома на потърпевшия.

Аркутино, ВМРО

В местносттта Аркутино е планиран нов град. Става дума за терен от над 311 декара, който граничи с други 254 декара. В момента те представляват гора и дюни, но вече са обявени за урбанизирана зона. Разследване на Генка Шикерова.

ВМРО внесе в парламента закон по руски модел, който би задължил неправителствените организации да декларират чуждестранните си спонсори. Промени в друг закон биха задължили представителите на гражданския сектор да декларират имуществото си като висши държавни служители Това е “посочване на врага на народа”, казва Красимира Величкова от неправителствената организация “Български дарителски форум”.

ЕС, еврото

ЕС ще подкрепи България и Хърватия за влизане в т. нар. “чакалня за еврото”. Новината е на Ройтерс, който се позовава на източници от европейските институции.

Пакетът “Мобилност – 1” беше окончателно приет в Брюксел, без нито една поправка да е внесена от български депутати. Пакетът въвежда нови правила в регулирането на товарните автомобилни превози.

И една препоръка

Елена Кутева-Тъпкова получи орден "Св. Св. Кирил и Методий" за работата си в сферата на българския фолклор. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG