Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Криза на законността." Пламен Бобоков е наел лобистка компания да представи случая му в САЩ


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков, който е обвиняем по две разследвания на Специализираната прокуратура, е наел американска компания да лобира за интересите му във Вашингтон. Според документи по Закона за регистрация на чуждестранните агенти (FARA), публикувани от Министерството на правосъдието на САЩ на 17 юли тази година, Бобоков е наел фирмата Alexandria Group International в началото на месеца. Компанията има дълбоки връзки с Балканските държави.

Пламен Бобоков и брат му Атанас притежават енергийната компания „Приста ойл“. През май Пламен и Атанас Бобокови бяха арестувани по дело за незаконен внос на отпадъци от Италия. По същото дело с обвинение е и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Специализираната прокуратура твърди, че братя Бобокови, Красимир Живков и още четирима души са били част от организирана престъпна група.

Пламен Бобоков е обвиняем и като подбудител на търговия с влияние. По същото дело обвинен е и президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

В рамките на това разследвани прокурори и полицаи претърсиха кабинета на Узунов, а по друго дело беше обискиран и кабинет на съветника на Радев по отбрана Илия Милушев, който също беше задържан. Влизането на разследващи в президентството провокира първия протест с искане за оставки на правителството и главния прокурор, прераснал в серия демонстрации в цялата страна и чужбина.

"Правна помощ отвън"

"В България днес преживяваме сериозна криза на законността. Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и ситуационно пренаписване на закони на практика води до пълно изключване на върховенството на закона. Поредицата събития касаещи мен, брат ми, семействата и бизнеса ни несъмнено доказват, че прокуратурата е не само политически, но и икономически субект. За съжаление, вече нищо у нас не може да бъде решено без сериозна институционална правна помощ отвън, каквато съм потърсил в рамките на международното правно сътрудничество", коментира Пламен Бобоков в четвъртък пред Свободна Европа.

Той изрази надежда, че "преодоляването на тази абсурдна репресия ще бъде знак за промяна на принципите на действие на съдебната система спрямо всеки един български гражданин и законен бизнес, а също и гаранция за зачитане на правото от институциите в Република България".

Alexandria Group "ще се свърже с ключови членове на двете камари на Конгреса на САЩ и със служители на администрацията от съответните отдели и агенции във Вашингтон, с посолството на САЩ в София и други места в чужбина", за да постигне целите на Бобокови по отношение на техните човешки права и граждански свободи, се казва в документите на правосъдното министерство на САЩ.

За интересите на Бобокови ще лобира Маршъл Харис, бивш служител на американското външно министерство в България и Македония и управляващ партньор на американската лобистка компания.

Пред Свободна Европа Харис коментира, че "фалшивите обвинения срещу Атанас и брат му Пламен са част от систематичните опити на българските власти за "криминално овладяване" на законни бизнеси чрез сплашване, злонамерено преследване, опити за изнудване, оклеветяване от контролирани от държавата медии и други злоупотреби с върховенството на закона".

"Гражданите на България излязоха на улиците, за да свалят правителството си мирно и демократично. Те са преки жертви на корупцията на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и на техните поддръжници", допълва Харис. По думите му "Атанас Бобоков е държан в затвора в нечовешки условия, които са подигравка със стандартите на Европейския съюз".

Бобокови вече имат връзки в американската администрация. Преди година за член на борда на фирмата на братята „Приста ойл“ е бил назначен Джон Брей. Това се е случило дни след като Брей е напуснал поста си като генерален консул на САЩ в Нигерия. Компанията на Бобокови търси бизнес възможности в Централна Африка, където Брей е работил като дипломат близо 20 години според прессъобщението на „Приста“.

„Приста ойл“ произвежда и продава моторни масла и промишлени смазочни материали, включително под марката Texaco. Има заводи в България и Узбекистан и продава продукцията си в цяла Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз. Братята притежават и контролен дял в „Монбат“, компания за батерии и акумулатори, която е в центъра на разследването за вноса на отпадъци.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG