Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Задължителните ваксини не са дискриминация. И един въпрос: колко записа има с гласа на Борисов?


Протестът в София на 21 юли 2020 г.
Протестът в София на 21 юли 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Най-висок брой на смъртните случаи от коронавирус

- Нов запис с гласа на премиера

13 души с коронавирус са починали през последното денонощие. Досега това е най-високият брой на смъртни случаи в рамките на денонощие. Установени са 284 нови случая.

Протестите. БСП

Десетки хиляди се включиха в 21-ия протест. В София демонстрациите започнаха още по обяд, за разлика от предните дни, когато спирането на трафика беше концентрирано във вечерните часове. В София бяха блокирани ключови кръстовища и градският транспорт, пред Министерския съвет и на “Орлов мост” има няколко разпънати палатки. Според антрополога Васил Гарнизов новото на тези протести е масовото навлизане в тях на групата на 18-30 годишните. Премиерът призова да не се пречи на хората и на градския транспорт.

БСП напусна парламента. Това е начинът им на протест срещу факта, че премиерът така и не дойде в парламента, за да обясни новите си социални и икономически мерки. В понеделник кабинетът съобщи, че ще разпредели близо 2 млрд. лева за различни програми. По думите на Борисов средствата идват от “мазнинките в хазната”, но от БСП поискаха да узнаят точния източник на тези средства.

Репортаж с критични въпроси към Бойко Борисов беше свален от регионалната "ТВ Враца". От него ставаше ясно, че за визитата на Борисов във Враца не е имало предварителна информация, но са били организирани хора, аплодиращи премиера. Социалните и икономически мерки на правителството приличат на “запушване на дупки, което няма да доведе до растеж”. Така поне смята един от тримата икономисти, с които Свободна Европа разговаря за новите социални и икономически мерки на кабинета.

Цинизми на аудио. Река Марица. Ваксинациите.

Веществото, отровило канал на река Марица и 28 крави, пили вода от мястото, остава тайна. Министърът на здравеопазването каза, че в канала има “доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми 350 пъти”. Само че “амониев азот” например е като да се каже “желязно желязо”, става ясно от коментар на химик.

Нов аудиозапис с глас, напомнящ този на Бойко Борисов, беше разпространен в социалните мрежи. Той е дълъг 4.36 мин. И представлява разговор с вицепремиера Томислав Дончев. Съдържанието е сбор от вулгарни разсъждения за живота и псувни по адрес на президента Радев.

Върховният административен съд утвърди задължителните ваксинации за децата, постъпващи в детски градини в България. Магистратите отмениха решение на по-ниска съдебна инстанция, което беше обявила ваксините за дискриминационни.

Временният нов шеф на НСО е досегашният заместник-шеф на звеното полковник Емил Тонев. Предишният началник на службата беше принуден да напусне след историята в парк Росенец, където служители на НСО избутаха обратно в морето Христо Иванов, за да не доближи имот на ДПС.

И няколко препоръки

Един български журналист се опитва да изиграе членовете на Политбюро веднага след промените. Той губи в тази игра, но сега разказва за нея от първо лице. Вижте разказа на Никола Кръстев.

Преди 130 години умира художникът Ван Гог. Последните му дни са описани от изследователя Вутер ван дер Вейн, научен директор на института „Ван Гог“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако това не е достатъчно за вдъхновение, вижте какво пише Пламен Асенов за нобеловия лауреат Енрико Ферми.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG