Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И ГЕРБ, и БСП губят подкрепа от протестите. Плажът на Росенец пак е недостъпен


Протестът пред Министерския съвет на 3 август
Протестът пред Министерския съвет на 3 август

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Първи данни за партиите

- Записите с “гласа на Борисов”

- Протеста тогава и протеста днес

Вече е публикувано първото проучване за евентуални избори, след началото на протестите. Всички партии в Народното събрание губят подкрепа. Печеливши са “Има такъв народ” на Слави Трифонов и “Демократична България”, чийто съпредседател Христо Иванов опита да стигне до плажа на Росенец и така започнаха протестите. Проучването е на “Алфа рисърч” по поръчка на “Дневник”, където може да видите данните в детайли.

И като стана дума за Росенец - Генка Шикерова провери може ли да се стигне до плажа, след като пътят отново стана собственост на община Бургас. Е, не може. Не пропускайте този репортаж.

В 26-ия ден от протестите едни от организаторите, т.нар. Отровно трио поискаха извънредно свикване на парламента заради отказа на държавата от част от иска по делото за конфискация срещу Цветан Василев. Тримата също изказаха подозрения, че властите ги следят.

Прокуратурата разследва незаконно използване на специално техническо средство по случая с изтеклите записаи с глас, който напомня този на Бойко Борисов. Съдържанието обаче не е предмет на разследването, а само произходът.

Борисов се появи на живо в профила си във Фейсбук и обяви, че правителството дава близо 100 млн. лева на туроператори, животновъди и затворнически надзиратели, които поискаха срещи с него или заплашиха с протести.

През последната седмица новите случаи на COVID-19 са по-малко в сравнение с предишната. Ново огнище във Варна, където в дом за възрастни има общо 91 заразени и трима починали.

За последното денонощие новите случаи са 204. В блога следим развитието на епидемията в България в дати и числа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата по света.

Съдът се произнесе в полза на младия лекар д-р Радислав Наков, който заведе жалба срещу Медицинския университет, затова че тенденциозно е бил провален на конкурс за асистент заради онкологичното си заболяване.

България в Европа и света

България се забавя в процеса на сближаване с развитите страни членки на Европейския съюз и заема 29 място от 35 европейски страни, подредени по скорост на "настигане", показват резултатите в Индекса на настигането за 2019 г.

Франция ще настоява достъпът до договорените от ЕС 750 млрд. евро за преодоляване на кризата от COVID-19 да бъде обвързан с върховенството на закона и да има санкции за страните, които го нарушават.

Последните десетина години Европейският съюз (ЕС) претърпя не една и две репутационни загуби. Значи ли това, че ЕС е проект със затихващи функции? Ни най-малко - отговаря Димитър Бечев и обяснява защо.

САЩ съвсем скоро ще предприемат действия срещу китайски софтуерни компании, обяви държавният секретар Майк Помпео. Преди това Доналд Тръмп каза, че в най-кратки срокове ще забрани социалната мрежа ТикТок в САЩ.

В Беларус тази неделя има избори за президент, на които “последният европейски диктатор” Лукашенко иска да спечели шести мандат. В навечерието на изборите обаче в страната бяха арестувани бойци от частната руска армия “Вагнер”.

И още две за десерт

Той е университетски преподавател и любител фотограф. Не пропуска всеки протест и през 2013, и през 2020 г. Намерете още 3 минути, за да гледате историята на Васил Гарнизов и неговите снимки.

Те вече завинаги са в историята не само заради постижението си, а защото вдъхновиха цяло едно ново поколение да погледне към звездите и да си каже, че дори Марс не изглежда толкова далеч. Боб Бенкен и Дъг Хърли са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.



  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG