Връзки за достъпност

Извънредни новини

Община Бургас заплаши да забрани ползването на сараите в Росенец


Строителната ограда да се махне незабавно и да се “осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица”. Такова предписание е дала община Бургас на собственика на имота в Росенец, свързан с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В съобщение, изпратено до медиите, се казва още, че “на собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани”.

Според информацията режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в общината не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите. “Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път”.

До тази развръзка се стигна след репортаж на Свободна Европа в понеделник, от който става ясно, че въпреки закона и решенията на институциите, свободният достъп до брега през пътя, който е публична общинска собственост, е невъзможен. В края на миналата седмица улицата беше преградена с охрана и ограда, въпреки уверенията на кмета на Бургас Димитър Николов, че плажът е достъпен по шосето.

Това провокира втора акция на лидера на “Да, България” Христо Иванов в Росенец. На място днес той установи, че шосето е частично отворено.

"Строителен обект"

На платнищата, частично преграждащи пътя днес все още стои написът “строителен обект”. Табелата със заглавие “Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве” лежи на земята заедно с част от оградата. Чертежът е от 2016 г. и беше поставен в събота. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява “сервитут за организиране на строителна площадка”.

“Искам да видите една политическа лъжа”, каза Иванов и обвини община Бургас, че е лъгала за това, че пътят “забива” в частен имот и не осигурява достъп до брега. Този аргумент е използван, за да бъде “харизан пътя на Доган. Вървим по лъжата на бургаския кмет”, допълни Иванов. В отговор от общината съобщиха, че “община Бургас отново категорично заявява, че общинската улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен, което е видно и от актуалната кадастрална карта”. Установен е бетониран път през съседен имот- публична държавна собственост, за който от общината не са издавани строителни книжа.

"Административен пропуск"

На мястото продължава да няма информационна табела за това кой, какво и докога ще строи. “Приемете го като административен пропуск”. Това заяви по телефона директорът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Липсата на тази табела е установена от строителния контрол още преди месец, но по неясни причини и до този момент няма наложена санкция. Ненчев обясни, че са направени няколко проверки “всички пропуски са констатирани, но все още се води кореспонденция между нас и община Бургас, защото уточняваме от коя компетенция е”.

Пред Свободна Европа кметът на Бургас Димитър Николов миналата седмица обясни, че не е издавано ново разрешение за строеж в имота. По думите му в четвъртък е връчено предписание за “изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде”. Оградата пък е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на месец май.

Христо Иванов поиска оставката на председателя на правната комисия на общината в Бургас, който е от квотата на ДСБ. Причината е, че той е гласувал за узаконяване на частния път към сараите в Росенец. Иванов заплаши, че “ако не бъде установена трайна възможност да се стигне до плажа, ние ще бъдем принудени пак да призовем хората на масово плажуване.“

Предисторията

„Демократична България“ организира на 11 юли акция под този надслов, при която се стигна до сблъсъсци с полицията, която отказа да допусне граждани до плажа в „Росенец“, въпреки че протестът им беше надлежно съгласуван с общината в Бургас. Униформените изтъкнаха като причина за тогавашните си действия присъствието на симпатизанти на ДПС на територията на резиденцията на Доган и недопускането на етнически конфликт.

В крайна сметка в ситуацията се намеси лично кметът Димитър Николов, който призова полицаите да допуснат протестиращите до плажа. Първоначално униформените не се съобразиха с волята му, но след кратки сблъсъци и разкъсване на кордона, дошлите да плажуват стигнаха до брега, но не по пътя, а по обходна пътека.

Христо Иванов припомни пред медиите тези събития във вторник, подчертавайки, че дори симпатизантите на ДПС са били изненадани от лукса, в който живее Ахмед Доган. Той допълни, че все още очаква властите да изпълнят обещанието на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, който миналия месец заяви, че незаконният кей на Доган ще бъде разрушен.

В понеделник Свободна Европа изпрати уточняващи въпроси до ДНСК, но до приключване на редакционния работен ден отговори не бяха получени.

XS
SM
MD
LG