Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов обявява отговора си на протестите. Закана срещу летния сарай на Доган


Очаква се Бойко Борисов да обяви в сряда намеренията си
Очаква се Бойко Борисов да обяви в сряда намеренията си

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Събиране на ГЕРБ в София

- Как се ходи в Гърция

- Пътешествие като на кино

Целият свят гледа към Бейрут, където мощен взрив отне живота на близо 100 души и рани близо 4 хиляди. Числата все още не са точни. Властите все още не съобщават причината, говори се за “опасен склад”.

В София активисти на управляващата партия ГЕРБ от цялата страна се събират извънредно заради политическата обстановка. Очаква се премиерът и партиен лидер Бойко Борисов да обяви как управлението ще отговори на протестите и исканията за оставка.

След като проверка на Свободна Европа установи, че пътят за плажа на Росенец отново е преграден, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов отново опита да стигне до брега - този път оградата я намаше. А община Бургас съобщи, че е предписала строителната ограда да се махне незабавно и да се “осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица”.

И докато погледите са насочени към морето, общинският съветник от София Владислав Панев публикува видео как бизнесменът Румен Гайтански - Вълка строи хотелски комплекс в Държавно ловно стопанство “Искър” край Самоков.

За кратко във вторник вечерта беше блокирана и магистрала “Марица” след Свиленград, което на практика спря преминаването през граничния пункт за Турция Капитан Андреево. В София остават блокирани централни кръстовища с искане за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

Палатков лагер вече има и пред общината във Варна. "Докато правителството остава и ние оставаме. Няма връщане назад”, каза един от протестиращите.

Целта ни е “да съобщим на света в каква кочина се е превърнала вече България”, казва една от организаторките на протеста на българите във Виена. Нели Делчева разговаря с българи по света, които също демонстрират за оставките на Борисов и Гешев.

А може ли човек да бъде ефективно осъден, защото сам изразява личния си протест пред чуждо посолство с плакат в ръце? Когато действието се развива в Казахстан, това е напълно възможно.

Вирус, корупция и история

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че не се предвиждат нови мерки срещу коронавируса, защото досегашните са достатъчни.

255 са новите заразени за последното денонощие. В блога следим развитието на епидемията в България в дати и числа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата по света.

Американската биотехнологична компания "Редженерън" съобщи, че комбинация от лекарства на базата на антитела срещу COVID-19 е предотвратила и излекувала инфекцията от вируса при два вида опитни животни – макак резус и хамстер. Това поражда надежди, че въпросната комбинация може да подейства и при хора.

Пандемията затруднява пътуването. Препоръчвам ви този репортаж на Милен Марчев - какво е необходимо, за да тръгнете към Гърция, в каква последователност да го направите и къде са скритите препятствия. Може да използвате текста и като наръчник.

И ако вече сте на плажа, ето две интересни неща за четене - бившият крал на Испания Хуан Карлос напусна страната, за да предпази сина си, настоящия крал Филип IV, от преследващите го корупционни скандали.

А за още няколко минути може да разгледате тази галерия от редки кадри от Берлин - в дните след края на Втората световна война и преди началото на Студената война.

И още две за десерт

Можете да ги видите на снимки в самолет, претъпкан автобус, нещо като такси, рикша, пеша и как ли още не. Те пътешестват като на кино. Ангел Хаджийски и Здравко Григоров са Човек на деня на Свободна Европа.

“Стените се върнаха на мода в глобалния отворен свят — 30 години след падането на Берлинската”. Това казва в “Площад Славейков” Владимир Левчев за стихотворението си “Стени”, част от новата му стихосбирка “Писмо в небето”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG