Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма как да бъде позволено". Полицията се закани да премахне възстановените блокади в София


Възобновените в нощта срещу събота блокади в центъра на столицата ще бъдат премахнати. Такава заявка направи на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Категорично ясно е, че няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно“, каза той.

Хаджиев допълни, че отговорността за евентуално ескалиране на напрежението ще бъде на протестиращите, ако не се подчинят. От своя страна различни представители на демонстрантите заявяват в публикации в социалните мрежи, че няма да отстъпят докато правителството и главният прокурор не подадат оставки.

Освен това Хаджиев заяви, че предишната нощт е бил “направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир“.

Директорът на СДВР има предвид възстановяването на протестните лагери в столицата.

Новите барикади в София

Ден след като МВР премахна блокадите в София, протестиращите с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, ги изградиха отново.

На Орлов мост, в центъра на столицата, отново са разпънати около 20 палатки. Този път обаче, освен тях, демонстрантите издигнаха барикади с контейнери за смет, кашпи и пейки.

На кръстовището при Софийския университет няма палатки, но протестиращите поставиха пейки и блокираха движението.

На площад "Независимост" палатките и тентите са преместени на тротоара, но движението също е затворено.

В сутрешните часове на съботния ден кола на жандармерията отиде при протестиращите на "Орлов мост", а през нощта имаше струпване на полиция и жандармерия, но до щурм не се стигна.

Как се стигна дотук

Събота е 31-я ден от началото на демонстрациите с искане на оставките на правителството и главния прокурор. В четвъртък срещу петък през нощта с координирана акция полицията премахна палатковите лагери в София и страната. Протестите обаче продължиха.

В следобедните часове на петък започна възстановяването на единия от палатковите лагери – пред президентството. Демонстрантите го изградиха на тротоара, а не на пътното платно. В Часове по-късно, след като се събра многохиляден протест, лагерът на Орлов мост бе израден отново. А събралото се множество го укрепи с барикада.

До сблъсъци между протестиращите и органите на реда така и не се стигна, тъй като полицията не започна акция по разрушаването на палатковия лагер.

СДВР: Няма задържани

В събота сутрин от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обясниха, че на протеста е имало много жени, което “ограничава възможностите на полицията да използва физическа сила”.

"Целта ни е да възстановим обществения ред. Уважаваме правото на протест на всички граждани. Призоваваме протестиращите да не пречат на всички останали, които не протестират", каза Красимира Стоядинова от “Охранителна полиция”.

Тя подчерта, че заради блокадата на Орлов мост, коли със специален режим на движение и линейки не могат да преминават.

Стоядинова заяви, че при събитията снощи няма задържани.

Журналистът Николай Стайков се оказа арестуван

В същото време обаче журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков съобщи, че заедно с още един човек са били арестувани около 3 ч. близо до паркинга на стадион “Васил Левски“.

“През нощта с колеги журналисти няколко пъти ходихме да видим какво се случва на “Орлов мост“. Около 3 ч. отидох отново там, към мен се присъедини едно момче и при езерото “Ариана“ чух, че към мен се приближават полицаи“, разказа Стайков пред бТВ.

“Отказах да подпиша заповедта за задържане, защото в нея пишеше, че сме унищожавали пейки, а това не е вярно. Присъствах само като наблюдател“, обясни журналистът.

“Около 5 ч. бях пуснат, очевидно видяха, че не са задържали верните хора. Това е неправомерно, не може така да се задържат хора, както и журналисти“, отбеляза Стайков.

Той описа историята в личния си фейсбук профил. По-късно през деня от СДВР се поправиха и обявиха, че има двама задържани.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че заради възстановените блокади са променени са маршрутите на част от линиите на градския транспорт поради затворени от протестиращи кръстовища "Орлов мост" и на бул.“Васил Левски“ и бул.“Цар Освободител“ (Ректората),.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG