Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов и Радев вече взаимно си искат оставките. И пак стикери с охранителни фирми


Президентът Румен Радев поиска оставката на премиера Бойко Борисов на 9 юли. На 10 август и Борисов поиска оставката на Радев
Президентът Румен Радев поиска оставката на премиера Бойко Борисов на 9 юли. На 10 август и Борисов поиска оставката на Радев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Борисов поиска оставката на Радев

- “Война за трупове” - година по-късно

- Изпити “като едно време”

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на МВР да не разчиства палатковите лагери, които настояват за оставките на неговото правителство и на главния прокурор Иван Гешев. Борисов не оправда очакванията на тези, които бяха разчели негов коментар във Фейсбук като готовност за оттегляне. Вместо това, премиерът поиска оставката на президента Румен Радев.

В София блокираните кръстовища са с едно по-малко - движението пред Софийския университет е възстановено. бТВ цитира проучване на “Афис”, според което “половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори”.

20-годишният младеж, който е обвинен за нападението над журналисти по време на конференцията на ГЕРБ, е освободен под домашен арест. Още трима души са го идентифицирали като техен нападател, но засега няма обвинение за това.

Двама служители на НСО са уволнени, а на други четирима са наложени по-леки наказания заради случая от 7 юли, когато държавни гардове влязоха във физически конфликт със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов на плажа в Росенец.

Този случай показа, че “управлението е прехвърлено на едно задкулисие и се упражнява от едно задкулисие, в което е и Маджо, и Пеевски и всякакви кръгове около Борисов и около Доган. Това сваля ГЕРБ от власт”, казва в интервю за Свободна Европа Христо Иванов.

Ако намерите повече време днес през деня, може да гледате и видео записа от интервюто, което излъчихме на живо на нашата Фейсбук страница.

Едни съмнения...

Точно преди година Генка Шикерова публикува разследването “Война за трупове”, което показа как две фирми получават 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове, при странни обстоятелства. Тогава бяха обещани разследване и проверки. Ето какви са резултатите.

Може ли съдът да вземе решение, после частен съдебен изпълнител да опита да го изпълни, а полицията да откаже да съдейства? Може - ако имотът се пази от точно определена охранителна фирма. Колегите от бТВ показаха нагледно как се случва това. Става дума за елемент от историята, станала известна като “Осемте джуджета”.

60 души, заразени с COVID-19, са изгубили живота си в последните седем дни в България. Това е най-големият брой жертви, отчетени в рамките на седем дни от началото на пандемията.

Мерките срещу заразата доведоха икономическа криза. С 87,7% е спаднал броят на нощувките в хотелите, къмпингите и хижите през юни в сравнение с миналата година. Приходите от туризма са намалели с 89%.

Кризата в Беларус и Помпео

Поне един човек е загинал, а други 120 са ранени в избухналите в неделя вечер протести в Минск. Опозицията отказва да приеме обявените от властите резултати, според коrто Лукашенко ще е президент за шести път.

Европейският съюз се обърна към властите на Беларус с искане да освободи всички демонстранти, задържани на протестите.

Полицията брутално се разправя с демонстрантите, използва палки и водни струи. Това видео показва в една минута отношението на силите за сигурност към протестиращите.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започва обиколка в Централна Европа. Той ще посети Чехия, Словения, Австрия и Полша. В “Медиапул” има информация за очакванията и намеренията на Помпео в региона.

И още две за десерт

Не пропускайте разказа на Стефан Дечев за изпитите по “История на България” в близкото минало. За нашите хора, за поставянето на знаци, за бисерите и за практиките, които е крайно време да се променят.

В София започна преобразяване на подлеза от Централната автогара. "От обикновени хора, за обикновени хора", казва кураторът на “галерията”. Той е графити артист, казва се Николай Петров – Glow и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG